Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020
x

Η ΕΣΗΕΜΘ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η πρώτη περίπτωση αφορά αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στοχοποίηση δημοσιογράφου από εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ εξέτασε την προσφυγή του συναδέλφου Χρήστου Νικολαΐδη μετά την αντιπαράθεση του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η επιθετική συμπεριφορά εκλεγμένων εκπροσώπων ή κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων, γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας και γι αυτό έχουν εκδοθεί παλαιότερα σχετικές ανακοινώσεις.

Στο προκείμενο θέμα, θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος, ως πρώτος πολίτης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, φυσικά και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη θέση του χωρίς να καταφεύγει όμως σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του δημοσιογράφου. Μπορεί και πρέπει να επικαλεστεί στοιχεία σχετικά με το ρεπορτάζ και όχι να καταφεύγει σε ακραίες εκφράσεις που μοναδικό στόχο έχουν να πλήξουν την προσωπικότητα και την αξιοπιστία του δημοσιογράφου» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Όπως αναφέρει από το πρώτο του άρθρο ο κώδικας δεοντολογίας, το δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο και ο δημοσιογράφος έχει πρώτιστο καθήκον να δημοσιοποιεί όλη την αλήθεια. Όσοι ασκούν εξουσία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να τους ελέγχουν επ' αγαθώ της δημοκρατίας, της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Φυσικά οι δημοσιογράφοι πρέπει να μεταδίδουν τις ειδήσεις ανεπηρέαστα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους και να μην διαστρεβλώνουν ή να αποκρύπτουν τα πραγματικά περιστατικά» συνεχίζει το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ και τονίζει πως η δημοσιογραφική έρευνα γίνεται πάντα με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών.

«Εάν ο Δήμαρχος έχει διαφορετικά στοιχεία είναι υποχρεωμένος να τα παρουσιάσει και ο δημοσιογράφος πρέπει να επανορθώσει τις ανακριβείς πληροφορίες. Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έχει στοιχεία που να αντικρούουν το ρεπορτάζ αλλά ακραίες διατυπώσεις σε βάρος του δημοσιογράφου. Ευθύνη γι' αυτό φέρουν και οι συνάδελφοι που εργάζονται στα γραφεία τύπου οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να συμπεριφέρονται με αλληλοσεβασμό όπως ορίζει το άρθρο 6 του κώδικα δεοντολογίας. Τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας θέλουν να επισημάνουν ιδιαίτερα τον εκτραχηλισμό της ελληνικής γλώσσας από επώνυμους και μη. Η αρχαία ρήση "Μηδέν άγαν" είναι η καλύτερη απάντηση προς όλους...» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ την στοχοποίηση του δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, με υβριστικά και απειλητικά σχόλια στο διαδίκτυο, αποδοκιμάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ.

«Η στοχοποίηση δημοσιογράφων και οι απειλές εις βάρος τους αποτελούν ενέργειες εκτός των ορίων της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ