Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ 83 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ Π. ΜΕΛΑ ΣΤΟ ΤΕΘΑ

Η υφυπουργός Εσωτερικών Ελευθερία Χατζηγεωργίου τόνισε ότι βρέθηκαν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις παρεμβάσεις στις 83 κατοικίες

Με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης βρέθηκαν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές και οικοδομικές παρεμβάσεις στις 83 κατοικίες που ορίστηκαν ως αντιστάθμισμα από τον δήμο Παύλου Μελά προς το ΤΕΘΑ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά.

Την ανακοίνωση έκανε χθες η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κατά τη διάρκεια ημερίδας διαβούλευσης για τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του κτιρίου Α2 εντός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

Πρόκειται για «μια διαδικασία αποκατάστασης που έχει ήδη ολοκληρωθεί και το μόνο πλέον που εκκρεμεί είναι η οριστική συμβολαιογραφική μεταβίβαση των ακινήτων από τον δήμο στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας», τόνισε.

Η υφυπουργός υπενθύμισε ότι και «η παραχώρηση του στρατοπέδου στο δήμο Παύλου Μελά αποτέλεσε τη δικαίωση ενός μεγάλου, ενός πολυετούς αγώνα» για ποιότητα ζωής, που έδωσαν ο δήμος, οι κάτοικοι, τα κινήματα, οι απλοί πολίτες και ο οποίος έγινε πράξη προ διετίας, με τη συμφωνία οριστικής απόδοσης του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα δόθηκαν λύσεις και διαδικαστικά θέματα.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η μετατροπή του στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο αποκτά υπερτοπικό χαρακτήρα, αποτελώντας μια ανάσα πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, όχι μόνο για τη Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά για ολόκληρο τον αστικό ιστό» πρόσθεσε η κ. Χατζηγεωργίου.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο της σύμπραξης - ανάμεσα στην Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ), τη Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και τον δήμο Παύλου Μελά - που επέφερε την ωρίμανση των κτιριακών μελετών και αδειών, για το κτίσμα Α2 όπου θα στεγαστεί το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, την προώθηση των μουσειολογικών και άλλων εργασιών και πρόσθεσε : «Με βάση αυτή την εξέλιξη, αναμένουμε την άμεση έναρξη των εργασιών αυτών».

Η κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι παράλληλα, συνεχίζονται οι προκατασκευαστικές ενέργειες και για το κτίριο Α3, αλλά και συνολικά για το μητροπολιτικό πάρκο, όπως, η εκπόνηση χωρικού σχεδίου, η σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κ.ά..

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι προχωρά και ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του υπαίθριου χώρου - για την οποία ήδη εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση - για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου, με υποδομές που θα στηρίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δενδροφυτεύσεις, με αναψυκτήρια, με χώρους στάθμευσης και πρόσθεσε : «Συνεπώς και για το έργο της ανάπλασης αναμένουμε την άμεση εκκίνηση των εργασιών».

Η κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ότι «κομβικό σημείο» για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό αποτελεί η δημιουργία ενός μητροπολιτικού φορέα διαχείρισης του έργου, με τον επικεφαλής του, από τον οικείο δήμο και με πνεύμα συνεργασίας με την Πολιτεία «για την όσμωση των κοινών μας οραμάτων, όχι μόνο για το ιστορικό μας παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας» και συνέχισε :

«Για τους λόγους αυτούς, το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, μετατρέπει τις πολυμορφικές εστίες του σε κοινωνικό αγαθό όλων των κατοίκων της πόλης. Γιατί αυτό το αγαθό, όπως και οι αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, δεν αποτελεί κεκτημένο μιας μόνο περιοχής και ενός μόνο φορέα, αλλά μιας ολόκληρης πόλης, με σημείο συνάντησης το ίδιο το μητροπολιτικό πάρκο. Ένα σημείο κοινών αγώνων, κοινών στόχων και κοινών προσδοκιών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια πραγματική συλλογική μνήμη. Αυτό ας γίνει το πρότυπο και το παράδειγμά μας για τις επόμενες γενιές αλλά και για τις επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες μας».

Πώς θα γίνει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το κτίριο Α2 με πρόσοψη επί της οδού Λαγκαδά, είναι το ένα από τα δύο μεγάλα ιστορικά κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (το άλλο είναι το Α3). Τα δύο κτίρια ανεγέρθηκαν πριν από περίπου εκατόν είκοσι χρόνια και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του στρατοπέδου - από την οθωμανική περίοδο και τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τη γερμανική κατοχή - αποτυπώθηκαν στη «συλλογική μνήμη» ως τόποι μαρτυρίου, προσφυγιάς, διωγμών και εκτελέσεων, αλλά και ως σύμβολα ηρωισμού, αυταπάρνησης και αντίστασης.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚΑΝ, το ΕΠΑΝΕΜ, από το οποίο εξασφαλίζονται περίπου 2,5 εκατ., από τα 4,15 εκατ., που απαιτούνται για την ανακατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος και τα οποία θα εξευρεθούν από άλλες πηγές. Το κτήριο θα στεγάσει υπηρεσίες του δήμου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, είπε ο κ. Δεμουρτζίδης και πρόσθεσε: «Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτηρίων εσωτερικά και εξωτερικά επιτυγχάνεται η λειτουργική επανένταξη τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική ανατροφοδότηση των αστικών περιοχών». Ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις ενέργειες της για την απόδοση του μητροπολιτικού πάρκου προ διετίας στην τοπική κοινωνία, χωρίς την οποία δε θα μπορούσε να προχωρήσει, όπως είπε, ο σχεδιασμός για το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά και για το μουσείο.

Γιαννακίδης: Συνολικά απαιτείται δαπάνη 54 εκατομμυρίων ευρώ

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης, Γιαννακίδης τόνισε ότι προγραμματίζεται η δημιουργία (στο κτήριο των πρώην Φυλακών) του «Μουσείου Μικρασιατικού και Ποντιακού Προσφυγικού Ελληνισμού», ώστε τα δύο μουσεία να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, αφού όπως τόνισε, «οι αναφορές τους συνθέτουν το σύνολο της συλλογικής μνήμης της πόλης, της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, που είναι ταυτόχρονα μνήμη προσφυγιάς, μνήμη μαρτυρίου και μνήμη αγώνα και αντίστασης».

Ο κ. Γιαννακίδης υπογράμμισε τη συμβολή της ΜΟΔ του ΥΠΟΙΚΑΝ, η οποία μετέχει στην τοπική σύμπραξη φορών και υποστηρίζει και προωθεί την ωρίμανση των έργων. Ανέφερε, επίσης, ότι η δημιουργία του ολοκληρωμένου μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά απαιτεί μια μεγάλη επενδυτική προσπάθεια, που εκτός των παραπάνω πόρων θα χρηματοδοτηθεί και από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

«Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από τον δήμο Παύλου Μελά, απαιτεί δαπάνη ύψους περίπου 54 εκατ. ευρώ. Δυνητικές πηγές χρηματοδοτήσεων για την ολοκλήρωση του έργου μπορούν να αποτελέσουν το νέο ΕΣΠΑ, η ΕΤΕΠ, αλλά και αυτοτελής μόχλευση με χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στο πλαίσιο ενός Δημοτικού Ταμείου (Cityledfund), όπου θα συναρθρωθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί επενδυτικοί πόροι» ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ