Παρασκευή 23 Απριλίου 2021
x

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

«Ήμουν σωστός όταν τον κάλεσα για τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και δεν είναι σωστό να τις καλέσω όταν κινδυνεύει η λειτουργία του ΑΠΘ;»

«Εφάρμοσα τον νόμο για να προστατέψω το προσωπικό του ιδρύματος, την εύρυθμη λειτουργία του και την περιουσία του. Δεν απολογούμαι γι’ αυτό», τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«Πιστεύω στην απόφαση που έλαβα, άλλωστε έτυχε της έγκρισης από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου μου», προσθέτει, κληθείς να απαντήσει για την απόφασή του να καλέσει τον εισαγγελέα για να αποτρέψει κατάληψη του κτηρίου διοίκησης από ομάδα φοιτητών, κίνηση η οποία προκάλεσε επικριτικές αντιδράσεις, αλλά και άλλες συμπαράστασης.

Μάλιστα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μετά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίασή της, κάλεσε μεταξύ άλλων τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ που πραγματοποιούν τώρα. «Η συνέχιση της κατάληψης καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και τμημάτων σχολών στο κτήριο διοίκησης», λέει. Παράλληλα, η Σύγκλητος «ζητάει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε στο ΑΠΘ κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας. Ταυτόχρονα, καταδικάζει την απαράδεκτη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του ΑΠΘ, η οποία δυσκολεύει εξαιρετικά την επίλυση του προβλήματος».

Αναλυτική η συνέντευξή του, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα:

– Πώς αισθανθήκατε για τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς που σας αποδόθηκαν μετά την απόφασή σας;

– Είμαι υπερήφανος για την πορεία μου, από τα μαθητικά χρόνια έως τώρα. Επιστρέφω όλες τις εκφράσεις που ακούστηκαν για εμένα σε εκείνους που τις εκστομίζουν, ως βαθιά αντιδημοκρατικές. Τέτοιες εκφράσεις στο πλαίσιο της δημοκρατίας δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται.
 
– Δεν διστάσατε όταν ήταν να καλέσετε τον εισαγγελέα;

– Πίστευα και πιστεύω στην απόφαση που έλαβα, άλλωστε έτυχε της έγκρισης από τη Σύγκλητο. Ενημέρωσα τον εισαγγελέα. Ημουν υποχρεωμένος εκ του νόμου να το κάνω, από τη στιγμή που η κατάληψη στο κτήριο διοίκησης θα εμπόδιζε το προσωπικό να εργαστεί, το ίδρυμα να λειτουργήσει και ενώ «τρέχουν» προθεσμίες για υποχρεώσεις και εργασίες του ΑΠΘ. Παράλληλα, σε μια τέτοια κατάσταση κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα τόσο του προσωπικού του ΑΠΘ όσο και των συνεργατών του και συνεργαζόμενων φορέων. Δηλαδή, να ρωτήσω: Ημουν σωστός όταν κάλεσα τις εισαγγελικές αρχές να επιληφθούν αρμοδίως όταν έγιναν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ και δεν είναι σωστό να τις καλέσω όταν κινδυνεύει η λειτουργία του ΑΠΘ; Από την άλλη, δεν απολογούμαι για την τήρηση του νόμου.
 
– Ποιος είναι ο νόμος που εφαρμόσατε;

– Είναι ο νόμος 4485/2017, ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο 3 λέει: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
 
– Ο νέος νόμος που ιδρύει σώμα φύλαξης εντός των ΑΕΙ, αποτελούμενο από αστυνομικούς, προκαλεί αντιδράσεις. Κρίνετε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή του;

– Ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να δούμε την εφαρμογή του σε κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά, ώστε να είναι συμβατή με τις ανάγκες του ιδρύματος.
 
– Φοβάστε τη στοχοποίηση έπειτα από αυτά τα γεγονότα;

– Προφανώς και όχι. Ζούμε σε δημοκρατία, εφάρμοσα τον νόμο από τη θέση του εκλεγμένου πρύτανη και έχω τη στήριξη της Συγκλήτου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
 
– Ωστόσο, υπήρξαν συνάδελφοί σας που αντέδρασαν στην απόφασή σας.

– Μέσα στην ακαδημαϊκή δημοκρατία, όλες οι απόψεις πρέπει να είναι σεβαστές, όχι αποδεκτές από όλους. Αυτό ακριβώς σημαίνει ακαδημαϊκή ελευθερία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ