Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
x

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΑΦΙΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ!

Οι πρώιμες ποικιλίες η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε στον νομό Πέλλας, που παράγει το 75% της εγχώριας παραγωγής, θα απευθύνονται στα ακριβά βαλάντια.

Ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα του καλοκαιριού, το κεράσι, ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες σε πάγκους λαϊκών αγορών, ράφια σούπερ μάρκετ και οπωροπωλείων.

Ωστόσο οι πρώιμες ποικιλίες που ξεκίνησαν να κόβονται και στον νομό Πέλλας, που παράγει το 75% της εγχώριας παραγωγής, θα απευθύνονται στα ακριβά βαλάντια, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος τους θα φτάνει τα οκτώ ευρώ το κιλό.

«Είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να θεωρούμε ανησυχητική. Τα πρώιμα φρούτα, που αποτελούν είδος πολυτελείας είναι λογικό να έχουν αυξημένη τιμή και λόγω της γενικευμένης κατάστασης που ισχύει στην αγορά με την ακρίβεια πολλοί θα νομίζουν ότι το κεράσι έχει παρασυρθεί από αυτό το κύμα ανόδου τιμών», εξηγεί στην Voria.gr ο γεωπόνος από τον Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών Σάββας Παστόπουλος, που εξειδικεύεται στην καλλιέργεια κερασιού.

Από τα οκτώ ευρώ οι τιμές πρόκειται να πέσουν στα έξι με επτά για να φτάσουμε στα δύο με τρία ευρώ το κιλό όταν η παραγωγή θα φτάσει στο ζενίθ της.«Σε αρχική φάση υπάρχουν ορισμένες περιοχές, που έχουν χτυπηθεί από παγετό, αλλά δεν είναι η γενικευμένη εικόνα. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά με καλές ποσότητες προϊόντος, δηλαδή καλή παραγωγή και υψηλή ποιότητα κερασιού», εξηγεί ο έμπειρος γεωπόνος.

Αισιοδοξία στους παραγωγούς

Στο χωριό Κερασιά του νομού Πέλλας, όπου η καλλιέργεια του κερασιού αποτυπώνεται και στο όνομα του οικισμού, οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι.

«Το προϊόν μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αυτό το διαπιστώσαμε με τον χειρότερο τρόπο πέρυσι όταν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής καταστράφηκε από τους ξαφνικούς παγετούς της άνοιξης. Φέτος τα περιστατικά αυτά ήταν μεμονωμένα και όλα δείχνουν ότι η παραγωγή και η συγκομιδή της θα είναι ομαλή», αναφέρει στην Voria.gr ο Χρήστος Γιώργου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς «Βόρας».

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές να μην ανησυχήσουν με την υψηλή τιμή του προϊόντος τις προσεχείς εβδομάδες, αφού είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της καλλιεργήσιμης έκτασης στην Κερασιά υπολογίζεται στα 3.100 στρέμματα, όπου παράγονται, τυποποιούνται, συσκευάζονται και διακινούνται 1.500.000 κιλά κερασιού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ