Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020
x

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ (ΦΩΤΟ+VID)

Πρόκειται για τα χειμερινά Αναστενάρια, με τα οποία τιμάται ο Άγιος Ευθύμιος που θεωρείται και ο προστάτης των πυροβατών.

Το θρακικό έθιμο της πυροβασίας, τα γνωστά Αναστενάρια, πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Λαγκαδά.

Οι Αναστενάρηδες τήρησαν χθες 20 Ιανουαρίου το έθιμο των χειμερινών Αναστεναρίων,  τιμώντας τον προστάτη τους Άγιο Ευθύμιο. Το έθιμο γίνεται και στα δύο κονάκια του Λαγκαδά, στο κονάκι του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και στο κονάκι της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά.

Όπως αναφέρει το lagadas.net, επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα κατέφτασαν στην περιοχή προκειμένου να προκειμένου να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα. Χαρακτηριστική εικόνα είναι ο 85χρονος αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊτατζής από τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά», ο οποίος πραγματοποιεί πυροστασία, δηλαδή παραμένει ακίνητος πάνω στα αναμμένα κάρβουνα.

Οι Αναστενάρηδες του Λαγκαδά ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 21-23 Μαΐου, όπου πραγματοποιείται το μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αναστενάρια πραγματοποιούνται στο Λαγκαδά και στις 27 Ιουλίου προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονος.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ