Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ) ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

Οι Τούρκοι θα καταστούν πραγματικά επικίνδυνοι για την Ελλάδα, μόνο όταν χαλάσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Γράφει ο Τειρεσίας.

Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις από το ελληνο-τουρκικό μέτωπο και τις σχέσεις των δυο χωρών, που βαίνουν οξυμένες, δεν μπορεί παρά να στέκεται εντυπωσιασμένος όταν ακούει αιρετικές απόψεις. Για έναν απλό, ανθρώπινο, λόγο: Ολες τις υπόλοιπες, μπορούν να τις σκεφτούν και να τις εκφράσουν πολλοί. Αυτές όμως λίγοι. Γι' αυτό και αξίζουν. Τι άκουσε λοιπόν ο Τειρεσίας κι εντυπωσιάστηκε τόσο ώστε να θέλει να το μοιρασθεί μαζί σας;

Οι Τούρκοι, λέει, θα καταστούν πραγματικά επικίνδυνοι για την Ελλάδα, μόνο όταν χαλάσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ! Κι αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση, το καθεστώς Ερντογάν θα καταστεί ευάλωτο και θα κινδυνέψει πραγματικά με πτώση, όντας πολύ πιεσμένο. Σε εκείνη τη φάση, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλέψει πώς θα αντιδράσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργήσει ως πληγωμένο θηρίο, που διαισθάνεται τον κίνδυνο και επειδή θα καταστεί απρόβλεπτο, θα γίνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνο. Σε μια τέτοια περίσταση, η Τουρκία θα στοχοποιήσει «όποιον βρει μπροστά της». Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον γείτονα της, την Ελλάδα.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιος κίνδυνος; Δύσκολο να απαντήσει κανείς, για έναν λόγο: Δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι πραγματικές διαθέσεις των διαφόρων κέντρων εξουσίας των ΗΠΑ για την Τουρκία. Γιατί ναι μεν, ο Λευκός Οίκος στάζει μέλι για τον Ερντογάν, όμως ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν είναι το μοναδικό κέντρο αποφάσεων στην Ουάσιγκτον. Υπάρχει επίσης το Πεντάγωνο, όπως επίσης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου στο άκουσμα της λέξης «Αγκυρα» δεν προκαλούνται ακριβώς κύματα ενθουσιασμού.

Το αντίθετο. Απλώς, για την ιστορία και για την πρόοδο της συζήτησης, θα σας θυμίσουμε ότι ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως πως ακριβώς προέκυψε η τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Και μπορεί να εξελίχθηκε σε ...οπερέτα, όμως δεν ξεκίνησε έτσι ακριβώς. Ο Τειρεσίας είναι σίγουρος ότι από τη μνήμη του Ερντογάν δεν έχουν σβηστεί εκείνες οι μνήμες. Και είναι λογικό. Να είσαι πρόεδρος και να απευθύνεις μήνυμα στο λαό στου μέσω i-phone είναι μια πολύ πικρή εμπειρία. Την οποία είναι σίγουρο ότι δεν θέλει να ξαναζήσει. Γι αυτό και μπορεί να καταστεί πραγματικά επικίνδυνος στο μέλλον...

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ