Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΣΑΜΟΣ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ (ΦΩΤΟ)

Σωροί από μπάζα σε δρόμους και σπίτια ακατοίκητα, ζημιές σε υποδομές και ρημαγμένες περιουσίες. Οδοιπορικό της Voria στα συντρίμμια των 6,7 Ρίχτερ.

Δύο χρόνια κοντεύουν να συμπληρωθούν από τον μαρτυρικό Οκτώβριο του 2020. Ήταν μεσημέρι Παρασκευής όταν ο εγκέλαδος και, στη συνέχεια, το τσουνάμι λάβωσαν το όμορφο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Σάμο. Ο σεισμός στέρησε τη ζωή σε δύο μαθητές αλλά και την ελπίδα σε πολλούς κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να κρίνονται ακατάλληλα από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το κατάφυτο νησί δεν έχει βρει ακόμα πλήρως τον βηματισμό του από το σοκ που άφησαν τα 6,7 Ρίχτερ, μέτρηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ το τσουνάμι τη μέρα εκείνη που έφτασε έως και 3,35 μέτρα, ήταν το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο τα τελευταία 65 χρόνια.

Σήμερα ένας περίπατος στο Βαθύ, στην πρωτεύουσα του νησιού, μπορεί να μιλήσει από μόνος του και να διηγηθεί στον επισκέπτη τη δική του ιστορία. Άλλωστε, με δύο τρόπους μπορεί η μνήμη να διατηρηθεί: να μιλήσει κάποιος με κατοίκους και καταστηματάρχες που το βίωσαν ή πολύ απλά να κοιτάξει τα μισογκρεμισμένα κτήρια, τις κόκκινες κορδέλες και τις σημάνσεις έξω από τα σπίτια και να διαβάσει τις... ευχαριστίες των πολιτών προς την αυτοδιοίκηση.

«Την πιο απογοητευτική εικόνα συναντά κανείς στο Βαθύ, και κυρίως, στο Άνω Βαθύ, όπου τα παλιά σπίτια, σε συνδυασμό με την κλίση του εδάφους είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές περιουσίες που έως και σήμερα δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν», λέει κάτοικος στη Voria.gr.

Τον σεισμό ακολούθησε ένα δυνατό τσουνάμι που πλημμύρισε την περιοχή στην παραλιακή οδό όπου στεγάζονται καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες. «Ακόμα και τα βίντεο που κυκλοφορούν δεν είναι αντιπροσωπευτικά γιατί ο κόσμος έτρεχε να γλυτώσει, να κρυφτεί», συμπληρώνει. «Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες καθώς όλες οι υπηρεσίες είχαν ακριβά ηλεκτρονικά μηχανήματα».

Μία ολόκληρη περιοχή είναι ακόμα αποκλεισμένη και ειδική σήμανση υπενθυμίζει στους περαστικούς πως απαγορεύεται η διέλευση καθώς δεν έχει γίνει άρση επικινδυνότητας. Εκεί βρίσκεται και ο δρόμος που θα μείνει ανεξίτηλος στους κατοίκους καθώς εκεί έχασαν τη ζωή τους δύο μαθητές, ο 15χρονος Άρης Τσιούρας και η 17χρονη Κλαίρη Λυμπέρη. Η μέχρι πρότινος οδός Μνησάρχου είναι πλέον γνωστή ως η «Οδός Μαθητών Άρη και Κλαίρης» προς τιμήν τους. Στο σημείο όπου βρισκόταν το κτήριο που κατέρρευσε πάνω στα παιδιά, στέκει ένα εκκλησάκι που το πλαισιώνουν λουλούδια, κεριά και δύο αγαλματένια αγγελάκια.

«Αν τα παιδιά παρέμεναν στο σημείο που καθόταν όταν ξέσπασε ο σεισμός και δεν έτρεχαν να σωθούν, ενδεχομένως να ήταν μαζί μας σήμερα. Το μέρος όπου βρέθηκαν οι τσάντες που παράτησαν για να σωθούν, ήταν ανέγγιχτο», λένε περίοικοι που μένουν δίπλα από το σημείο.

Στον αποκλεισμένο χώρο μπορεί κανείς να γίνει μάρτυρας της καταστροφής που μετά από δύο χρόνια είναι δυστυχώς ακόμα εύκολα διακριτή: ρωγμές σε τοίχους, μισογκρεμισμένα μπαλκόνια, άδεια σπίτια με αφημένα μέσα έπιπλα και ρημαγμένες ηλεκτρικές συσκευές, λαμαρίνες και μεγάλα κίτρινα και κόκκινα «Χ» από τις αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου.

Όμως, εκτός των καταστροφών, οι απογοητευμένοι και απεγνωσμένοι κάτοικοι επέλεξαν με έναν μάλλον σκωπτικό και ειρωνικό τρόπο να επικοινωνήσουν και το παράπονό τους. Κολλημένο σε μία από τις ταμπέλες που ενημερώνουν για την απαγόρευση διέλευσης είναι ένα χαρτάκι που αναγράφει «ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας κύριε δήμαρχε», ενώ λίγο πιο κάτω έχει γραφεί χειρόγραφα η ταμπέλα μίας... υπαίθριας έκθεσης. Συγκεκριμένα, πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται και ακόμα και σήμερα περιμένουν να βρουν τα χρήματα να επιδιορθώσουν τις ζημιές, έγραψαν διαμαρτυρόμενοι προς τον δήμο Ανατολικής Σάμου πως η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν μόνο αν κάποιος... πηδήξει τη λαμαρίνα.

Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται καθώς οι κάτοικοι αναφέρουν πως ο δήμος δεν συμβάλει με τα απαραίτητα μέσα στην αναστήλωση των ζημιών. «Ακόμα βλέπεις σοβάδες να πέφτουν, είναι κρίμα να μην μπορεί να γίνει κάτι», αναφέρουν με παράπονο κάτοικοι.

Άλλοι πάλι λένε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα στον δήμο για να αποκατασταθούν οι ζημιές και αφήνουν ασχολίαστο το οτιδήποτε. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί.

Αντίστοιχη και ίσως λίγο πιο λυπηρή είναι και η εικόνα στο γραφικό Άνω Βαθύ. «Εδώ οι ζημιές ήταν περισσότερες καθώς τα σπίτια είναι πολύ παλιά και το έδαφος ανισόπεδο. Εδώ μετρήσαμε πραγματικά χαμένες περιουσίες. Μερικοί μάλιστα κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί καθώς δεν μπορούσαν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και είπαν να δοκιμάσουν αλλού την τύχη τους», περιγράφει ένα ζευγάρι που διατηρεί καφενείο στην περιοχή.

Τι λέει ο δήμος

Μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Μητσός, αναφέρει πως σήμερα, περίπου δύο χρόνια μετά έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 95% των κατεδαφίσεων των κτηρίων που κρίθηκαν ακατάλληλα από τα κλιμάκια του υπουργείου.

Μάλιστα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι κατεδαφίσεις.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, ο δήμος έχει την υποχρέωση να κατεδαφίσει τα κόκκινα κτήρια, ενώ τα κίτρινα υπόκεινται στη δικαιοδοσία του εκάστοτε ιδιοκτήτη, ο οποίος και ανακατασκευάζει το οίκημά του. Σε ολόκληρο τον δήμο Ανατολικής Σάμου 135 κτήρια κρίθηκαν ακατάλληλα και έπρεπε να κατεδαφιστούν, ενώ περίπου 1.300 ήταν κίτρινα, γεγονός που σημαίνει πως χρήζουν επισκευών.

Οι χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών ήρθαν σε δύο φάσεις και άγγιξαν το ένα εκατομμύρια ευρώ, 750 χιλιάδες τη μία φορά και περίπου 350 χιλιάδες τη δεύτερη. Ο δήμος, όπως σημειώνει ο κ. Μητσός, ξεκίνησε και έναν άλλον διαγωνισμό όπου έχει αναλάβει με δικά του έξοδα να κατεδαφίσει κτήρια που είχαν ζημιές προ σεισμού για «να διασφαλιστεί η ασφάλεια του δημόσιου χώρου».

Τέτοιου είδους κτήρια ήταν, όπως εξηγεί ο κ. Μητσάς και τα περισσότερα στην περιοχή που παραμένει αποκλεισμένη, όπου και έχασαν τη ζωή τους οι δύο μαθητές. «Έχουν κατεδαφιστεί τέσσερα κτήρια έως τώρα και παραμένει ακόμα ένα η κατεδάφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες», προσθέτει ο αντιδήμαρχος. Άλλωστε, τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθε το Άνω Βαθύ καθώς και το Κοκκάρι, περιοχές που παλεύουν για να ξαναβρούν τα πατήματά τους.

Όμως, βασικό αγκάθι στις ανακατασκευές, σύμφωνα με τον κ. Μητσό, είναι πως η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) κρίνει με βάση τα τιμολόγια του 2011. «Δυστυχώς είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις τιμές 11 χρόνια μετά, που όλα τα υλικά έχουν ακριβύνει. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο παρατηρούνται και οι αντιδράσεις των κατοίκων και κατηγορούν για κωλυσιεργία τον δήμο», συμπληρώνει.

Ο σεισμός αφήνει τα σημάδια του ακόμα και σε άλλες περιοχές του νησιού. Στον κεντρικό δρόμο του Καρλοβασίου προς το Βαθύ υποχώρησε το βουνό με αποτέλεσμα να απαγορευτεί για αρκετό καιρό η διέλευση. Σήμερα έχει τοποθετηθεί φανάρι και ειδικά στηθαία όπου και γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

Όπως και να έχει, οι πληγές που άφησε στη Σάμο ο σεισμός του 2020 είναι ακόμα βαθιές και σίγουρα θα χρειαστεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε αυτές να επουλωθούν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ