Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
x

ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- ΜΑΥΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέα έρευνα: Στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας για τροχαία ατυχήματα η Χαλκιδική ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση νεκρών.

Πρωταθλήτριες στον αριθμό και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων αναδεικνύονται οι τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα που κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η μεγαλύτερη αύξηση στους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα παρατηρείται στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 21 νεκρούς περισσότερους από το προηγούμενο έτος ενώ η Χαλκιδική είναι όπως και το προηγούμενο έτος στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας.

Οι Κυκλάδες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση υψηλής επικινδυνότητας με 224 τροχαία και 304 νεκρούς και τραυματίες (σοβαρά και ελαφρά) μέσα σε ένα χρόνο. Ακολουθεί η Ζάκυνθος και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση- «ακτινογραφία» των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα που κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το protothema.gr στην ετήσια έρευνα που διεξάγεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης για το 2019 διαπιστώνεται ότι σε σχέση με τον στόχο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, υπήρξε στασιμότητα εν συγκρίσει με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία γίνεται τόσο στα ατυχήματα με εμπλοκή υπαλλήλων delivery, όσο και στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός οχημάτων παραμένουν ανασφάλιστα. Μάλιστα, οι ερευνητές προτείνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των "ντελιβεράδων", αλλά και διασταυρώσεις για τον περιορισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Νέοι παράγοντες στα τροχαία όμως, αναδεικνύονται τόσο τα ηλεκτρικά πατίνια, όσο και ο γηρασμένος στόλος των οχημάτων, μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση των αυτοκινήτων.

Έτσι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης:

-Στην πρώτη θέση της υψηλής επικινδυνότητας, βρίσκονται οι Κυκλάδες, με 224 τροχαία ατυχήματα και 304 παθόντες από αυτά. Οι 12 ήταν νεκροί, οι 39 ήταν βαρειά τραυματίες και 253 συμπολίτες μας ήταν ελαφριά τραυματίες. Με πληθυσμό 112.615 κατοίκους και με μικρό οδικό δίκτυο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των παθόντων και γι΄αυτό βρίσκεται διαχρονικά στο δείκτη της υψηλής επικινδυνότητας. Παρατηρούμε ότι σε αυτή τη γεωγραφική περιφέρεια υπάρχει διαχρονικά, έντονο πρόβλημα τροχαίων ατυχημάτων.

-Στην δεύτερη θέση είναι η Ζάκυνθος, με 44 ατυχήματα από τα οποία προέκυψαν, 6 νεκροί ενώ το προηγούμενο έτος είχε 4 νεκρούς, 6 βαριά τραυματίες και 48 ελαφριά τραυματίες.

-Στην τρίτη θέση είναι τα Δωδεκάνησα, με 206 τροχαία ατυχήματα ενώ το προηγούμενο έτος, ήταν πάλι στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας. Καταγράφεται μείωση των νεκρών από τα τροχαία ατυχήματα κατά 8 άτομα, καθώς και μείωση των βαριά τραυματιών κατά 9 άτομα επίσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι περιφερειακές ενότητες, Αθήνα-Υπόλοιπο Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Ζακύνθου, Κορινθίας, Χαλκιδικής ήταν και το προηγούμενο έτος στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας.

Που αυξήθηκαν τα θύματα- Που υπήρξε μείωση

-Τη μεγαλύτερη αύξηση στους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα παρατηρούμε στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 21 νεκρούς περισσότερους από το προηγούμενο έτος. Ακολουθούν οι: Αργολίδα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Λασίθι, Μαγνησία, Ξάνθη, Ροδόπη και Χανιά με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των νεκρών.

-Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην περιφέρεια Φθιώτιδας με 13 νεκρούς λιγότερους από το προηγούμενο έτος, στην Αττική, Δωδεκάνησα και Καβάλα από 8 νεκρούς λιγότερους από το 2018, στο Κιλκίς 6, Άρτα και Κυκλάδες από 5 νεκρούς λιγότερους, Μεσσηνία και Πρέβεζα από 4 νεκρούς λιγότερους από το προηγούμενο έτος.

Το πρόβλημα των ατυχημάτων για το έτος 2019, όπως διαπιστώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι εντονότερο στις περιοχές που το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) όπου το καλοκαίρι, δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα και πάρα πολλά δίκυκλα.

Οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί επιβάλλεται να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, γιατί τα τροχαία ατυχήματα, εκτός του ότι έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον ίδιο τον παθόντα, τους συγγενείς του, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προαναφέραμε, δυσφημούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και δημιουργούν κακό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ