Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
x

ΠΟΕΔΗΝ: ΧΩΡΙΣ ΚΥΚΛΟΤΡΑ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οι συνδικαλιστές στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρουν ότι με διάταξη της κυβέρνησης τέσσερα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να παράγουν ραδιοφάρμακο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ όσον αφορά την τιμή του ραδιοφάρμακου μετά την ψήφιση της διάταξης για τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η οποία τροποποιεί τη δωρεά για τη λειτουργία κυκλότρων σε τέσσερα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τα κύκλοτρα ή επιταχυντές παράγουν ραδιοφάρμακο απαραίτητο για την εξέταση PET SCAN που ανιχνεύει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Έτσι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν θα λειτουργήσουν κύκλοτρα στα Νοσοκομεία Παν/κο Αλεξανδρούπολης, Παν/κο Ηρακλείου, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Παν/κο Ιωαννίνων.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές στα δημόσια νοσοκομεία, «τώρα το ραδιοφάρμακο παράγεται από μία εταιρεία και είναι μονοπώλιο. Ανεβαίνει η τιμή κατά το δοκούν. Τακτικά υπάρχει έλλειψη ραδιοφαρμάκου με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Παραμένουν οι ασθενείς με καρκίνο μήνες για να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση και όταν έρχεται η σειρά τους πολλές φορές αναβάλλεται λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η λειτουργία  κυκλότρων για παραγωγή του ραδιοφαρμάκου είναι επιβεβλημένη από το Δημόσιο .

«Η μείωση της τιμής του ραδιοφαρμάκου που επικαλείται ο Υφυπουργός Υγείας οφείλεται και στην πρόθεση του Δημοσίου να λειτουργήσει κύκλοτρα. Τώρα με την τροποποίηση της Σύμβασης θα αυξηθεί πάλι τη τιμή του, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και τις τσέπες των καρκινοπαθών», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ