Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
x

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του διοικητή της ΑΑΔΕ στο Tax Forum της Θεσσαλονίκης: Εντός στόχων στα έσοδα, έρχονται αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων

Την πρόθεση της ΑΑΔΕ να καταργηθεί το χαρτόσημο, μετά από 87 χρόνια, προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, από βήμα του 10ου Thessaloniki Tax Forum.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, «στόχος της ΑΑΔΕ είναι να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά».

«Αναζητήσαμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, ώστε η πρότασή μας να λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στα άλλα κράτη της ΕΕ», πρόσθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ και σημείωσε ότι «η συνεργασία με την τεχνική βοήθεια έχει προχωρήσει, έχουμε δουλέψει εντατικά το τελευταίο διάστημα και έως το τέλος του έτους το αργότερο θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για την αναμόρφωση της νομοθεσίας». 

Εντός στόχων στα έσοδα

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΑΑΔΕ κινείται εντός στόχων στο μέτωπο των εσόδων ενώ όσον αφορά στις επιστροφές φόρου, το συνολικό εκκρεμές ποσό υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. ευρώ (περίπου 950 εκατ. όλα τα αιτήματα, άνω και κάτω των 90 ημερών, περιλαμβανομένων αυτών που υποβλήθηκαν εχθές).

«Από τις επιστροφές που είναι πάνω από 90 ημέρες, για 300 εκατ. περίπου έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε φορολογουμένους», ανέφερε ο ίδιος.

Έρχονται αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ με πρωτοβουλία της, και αναγνωρίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο του Ειδικού Φόρου Ακινήτων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ για τους φορείς της κεφαλαιαγοράς να προσαρμοσθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την πολιτική ηγεσία.

Σχέδιο για τους κατοίκους αλλοδαπής

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ επισήμανε, επίσης, ότι με σειρά αποφάσεων έχουν ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα και έχει τακτοποιηθεί, νομίζουμε ικανοποιητικά, η διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό, για τους κατοίκους Ελλάδας που μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

«Αυτό που δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα είναι η διαδικασία με βάση την οποία φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής θα μπορούν, χωρίς να θίγεται η κατάστασή τους ως κατοίκων αλλοδαπής, να προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες στην Ελλάδα, όπως: η συμμετοχή σε ΔΣ ελληνικών εταιρειών ή η άσκηση επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις».

«Διαπιστώσαμε», συνέχισε ο κ. Πιτσιλής, «ότι στο σημείο αυτό υπάρχει έλλειμμα, με αποτέλεσμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα, πολλοί αλλοδαποί οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτου στην Ελλάδα και επιθυμούν να το εκμεταλλευθούν επιχειρηματικά, να πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην Ελλάδα και να χαρακτηρίζονται αυτομάτως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές προσέφυγαν στη ΔΕΔ και δικαιώνονται, όταν αποδεικνύεται ότι αυτοί παρά την άσκηση της δραστηριότητας αυτής στην Ελλάδα, παραμένουν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής». «Οι υπηρεσίες μας επεξεργάζονται σχέδιο απόφασης για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού», πρόσθεσε.

Μετασχηματισμοί

Τόνισε, δε, ότι η Αρχή συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και «έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε για την υποβολή προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία».  

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η συστηματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου των μετασχηματισμών, ώστε οι νέες διατάξεις του εταιρικού πλαισίου «να καταστούν πραγματικά λειτουργικές».
 
Οδηγία κατά της φοροαποφυγής

Αναφερόμενος στην Οδηγία (2016/1164) για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής (Anti TaxAvoidance Directive), σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα «εργαστήκαμε εντατικά σε τεχνικό επίπεδο, για την ενσωμάτωση των σύνθετων ρυθμίσεων της». «Μελετήσαμε αναλυτικά και τις επιλογές ενσωμάτωσης που έχουν υιοθετηθεί από τα λοιπά κράτη μέλη και καταλήξαμε στις προτάσεις μας για την ενσωμάτωση προς την πολιτική ηγεσία», εξήγησε και συνέχισε:

«Ειδικότερα, έχουν αποσταλεί οι προτάσεις μας σχετικά με:
• Τη θέσπιση νέου γενικού αντικαταχρηστικού κανόνα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το σημερινό άρθρο 38 ΚΦΔ.
• Την αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης (thin-cap).  
• Ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες».

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό το νέο αυτό πλαίσιο να εφαρμοστεί με ασφάλεια δικαίου, τόσο για τις ελεγκτικές μας υπηρεσίες, όσο και για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Ιδίως οι διατάξεις του νέου αντικαταχρηστικού κανόνα πρέπει να εφαρμόζονται με την κατάλληλη τεκμηρίωση των θέσεων των ελεγκτικών μας υπηρεσιών, και να διαμορφωθούν σε κεντρικό επίπεδο σταθεροί ερμηνευτικοί κανόνες γνωστοί σε όλους», παρατήρησε ο κ. Πιτσιλής.
 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ