Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
x

ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ

Η ΕΑΥΘ ζητά από την κυβέρνηση να στοχεύσει περισσότερο στην ευαισθητοποίηση των πολίτων και όχι στην τιμωρητική πρακτική της επιβολής προστίμων.

Την μετατροπή τους από αστυνομία των πολίτων σε αστυνομία του Covid-19 καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως ο ρόλος τους δεν είναι αυτός του μπαμπούλα.

Όπως επισημαίνουν, έχουν εκδοθεί «αλλεπάλληλες διαταγές που παροπλίζουν σημαντικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων και τις περιορίζουν στον έλεγχο των μέτρων προστασίας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου» ενώ παράλληλα σημειώνουν πως πολιτικές αποφάσεις έχουν αναγάγει την υγειονομική κρίση σε αστυνομική υπόθεση.

Η ΕΑΥΘ ζητά από την κυβέρνηση να στοχεύσει περισσότερο στην ευαισθητοποίηση των πολίτων και όχι στην τιμωρητική πρακτική της επιβολής προστίμων.

Ταυτόχρονα ζητά από την κυβέρνηση μέτρα που θα μειώσουν την επιβάρυνση των αστυνομικών και τη διατάραξη του αστυνομικού έργου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

Η όξυνση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και παραμένει το μείζον θέμα της τρέχουσας κρίσιμης περιόδου που βιώνει η πόλη μας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς έχουν σκύψει πάνω στο πρόβλημα και αναζητούν τρόπους για την αναχαίτιση των κρουσμάτων.

Ωστόσο, η πολιτική των μέτρων που ακολουθείται είναι μονοδιάστατη και έχει μετακυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην Ελληνική Αστυνομία. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες διαταγές που παροπλίζουν σημαντικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων και τις περιορίζουν στον έλεγχο των μέτρων προστασίας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αναλυτικότερα, όλα τα περιπολικά της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης είναι ακινητοποιημένα, 17 πληρώματα οχημάτων ανά βάρδια από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, ενώ με χθεσινή διαταγή 18 ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ σταματούν κάθε άλλη δραστηριότητά τους και απασχολούνται για την ορθή εφαρμογή του νέου μέτρου click-away.

Πλέον, είναι καταφανέστατο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για Αστυνομία των πολιτών, αλλά για Αστυνομία του Covid-19! Η ανεξέλεγκτη πίεση των κυβερνώντων προς την Ελληνική Αστυνομία, χωρίς να υπάρχει η οφειλόμενη στήριξη στα πρόσωπα των εργαζόμενων Αστυνομικών, έχει επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίες και τις εν γένει παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας του Σώματος προς τους πολίτες. Όσο η Αστυνομία απομακρύνεται από τον ρόλο της, τόσο τα παραβατικά άτομα βρίσκουν ελεύθερο πεδίο δράσης για να δράσουν. Και διερωτόμαστε: Αν το επόμενο διάστημα, δούμε κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, θα φταίει η Αστυνομία; Κι αν ξεσπάσει ένα 3ο κύμα κορωνοϊού στις αρχές του νέου έτους, όπως λέγεται από τους ειδικούς, πάλι θα φταίει η Αστυνομία;

Ο ρόλος του Αστυνομικού δεν είναι ο ρόλος του μπαμπούλα. Η Κυβέρνηση πρέπει να στοχεύσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για αύξηση της περιβόητης «ατομικής ευθύνης», και όχι στην τιμωρητική πρακτική της επιβολής προστίμων.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και των αρμοδιοτήτων της, από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των αρμοδίων Αρχών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για την τήρηση των προστατευτικών μέτρων. Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από την Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν ακόμα 8 Υπηρεσίες που είναι όργανα ελέγχου, βάσει της υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48976 ΚΥΑ (ΦΕΚ β’ 3165/ 31-07-2020), που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει το βάρος που τους αναλογεί.

Δυστυχώς, οι πολιτικές αποφάσεις έχουν αναγάγει την υγειονομική κρίση σε αστυνομική υπόθεση. Περιμένουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης των συναδέλφων μας και της διατάραξης που επιφέρει στο αστυνομικό έργο, και θα επιδείξει την προσδοκώμενη αλληλεγγύη και βοήθεια στο Σώμα που αποδεδειγμένα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του φονικού ιού. Επιτέλους, ας σταματήσουν οι υποσχέσεις και ας ξεκινήσουν τα έργα!

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ