Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
x

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΚΟΖΙΔΗΣ

Το κόμμα αποχαιρετά έναν άνθρωπο που «τίμησε με τη ζωή του τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς, τον σύντροφο Γρηγόρη Κοκοζίδη»

Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 82 ετών ο Γρηγόρης Κοκοζίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει τα συλλυπητήριά του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

«Αποχαιρετάμε έναν άνθρωπο ο οποίος τίμησε με τη ζωή του τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς, το σύντροφο Γρηγόρη Κοκοζίδη, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γρηγόρης Κοκοζίδης, γεννήθηκε το 1937 στη Μεθώνη Πιερίας και μεγάλωσε  στη Νέα Ζωή, σημερινό Λουδία, του νομού Θεσσαλονίκης..

Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ, ήταν παρών στην ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη τη μέρα της δολοφονίας του.

Συμμετείχε ενεργά στο αγροτικό κίνημα και το 1966 βρισκόταν μαζί με τους αγρότες οι οποίοι επεχείρησαν να μπουν στη Θεσσαλονίκη αλλά τους απέτρεψαν οι πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας.

Το 1967 ήταν ανάμεσα στους πρώτους συλληφθέντες από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και εξορίστηκε στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Στην εξορία έχασε το φως του από ρευματικό πυρετό και το 1969 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Χάρις στην παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και την κατάλληλη ιατρική βοήθεια η όρασή του επανήλθε.

Μετά την αποφυλάκισή και την αποκατάσταση της υγείας του συνέχισε την αντιστασιακή του δράση μέσα από τις γραμμές της αντιδικτατορικής ΚΝΕ. Όταν εξαρθρώθηκε η οργάνωση συνελήφθη μαζί με 27 συντρόφους του και βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια της ασφάλειας που βρισκόταν τότε στην οδό Βαλαωρίτου.  Εκεί μάλιστα οι βασανιστές του προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με τη μέθοδο της εκπαραθύρωσης!

Με την υγεία του επιβαρυμένη λόγω των βασανιστηρίων οδηγήθηκε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και στη συνέχεια των Διαβατών όπου παρέμεινε μέχρι τις 26 Ιουλίου 1974, όταν και αποφυλακίστηκε.

Συνέχισε την πολιτική και κοινωνική του δράση παραμένοντας ενεργός στο αγροτικό κίνημα. Αργότερα οργανώθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με σύνδρομο Ντάουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με οδύνη το σύντροφο Γρηγόρη Κοκοζίδη και εκφράζει στην οικογένειά του εκλιπόντος,  τα ειλικρινή του συλλυπητήρια».

Σε ανακοίνωση της η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» στον δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο Γρηγόρης Κοκοζίδης δεν εγκατέλειψε στιγμή την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση παραμένοντας μάχιμος, μέσα από τις τάξεις του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, του αγροτικού κινήματος αλλά και του ΣΦΕΑ.

Είναι γνωστό σε όλους εμάς που τον συναναστρεφόμασταν το οξυδερκές χιούμορ, η γαλήνη και η παντελής έλλειψη παρρησίας στο λόγο του.

Είναι ένα από τα πρόσωπα της γενιάς του που πάλεψε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αυτού του τόπου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με σύνδρομο Down,αποδεικνύοντας πως η ζωή είναι ένα τεράστιο πεδίο μαχών που κερδίζονται με αγώνα και αξιοπρέπεια.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα, όπου αναφέρει πως ο εκλιπών «τίμησε με τη ζωή του, τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ