Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΖΗΤΑ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Να μπει τέλος στην παράνομη και ανήθικη πρακτική των γερμανικών πολυεθνικών εταιρειών, ζτά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης.

Να πάρει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στην «παράνομη, ανήθικη, ασύδοτη και αντι-ανταγωνιστική, επιθετική πρακτική των γερμανικών πολυεθνικών εταιρειών», όπως πρόσφατα με το σκάνδαλο μέτρησης εκπομπών ρύπων της VW, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στο πρόσφατο σκάνδαλο με τη μέτρηση των εκπομπών ρύπων της γερμανικής εταιρείες VW, σημειώνοντας ότι «για άλλη μια φορά, μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, τη Thyssen, την Deutsche Bank, την Deutsche Telekom, τη BMW, τη Mercedes και δεκάδες άλλες, μια γερμανική πολυεθνική εταιρεία προσφεύγει σε παράνομες δραστηριότητες για να “ξεφύγει” από τους ρυθμιστικούς κανόνες που επιβάλλονται σε μια χώρα».

Προσθέτει ότι «αυτή τη φορά η εταιρεία VW, αντί να δωροδοκήσει δημόσιους αξιωματούχους χρησιμοποιούσε παράνομες συσκευές και λογισμικό για να “ξεγελάει” τις μετρήσεις εκπομπών καυσαερίων που επιβάλλονται από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τώρα να απαιτείται η ανάκληση και ο έλεγχος περίπου 500.000 αυτοκινήτων diesel και η πιθανή επιβολή προστίμου, ύψους 18 δις δολαρίων».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπογραμμίζει ότι «οι γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν επιδείξει μια “ιδιαίτερη προτίμηση” σε τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες που τους προσδίδουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο γνωρίζει εάν «η VW χρησιμοποιούσε αντίστοιχο λογισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να “ξεγελάει” τις μετρήσεις εκπομπών αερίων», καθώς επίσης, εάν «θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα για να εξετάσει κατά πόσο άλλες εταιρείες στην ΕΕ χρησιμοποιούν αντίστοιχες πρακτικές για να παρακάμπτουν τα όρια εκπομπών αερίων».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης, καλεί την Κομισιόν «σε συνεργασία με το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να μπει ένα τέλος στην παράνομη, ανήθικη, ασύδοτη και αντι-ανταγωνιστική, επιθετική πρακτική των γερμανικών πολυεθνικών εταιρειών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ