Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θυσιάζει την πολιτιστική κληρονομιά στις ορέξεις εργολάβων.

Τη διαξαγωγή των έργων κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με την «κατά χώραν» ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκεται στο σημείο ζητούν με ερώτηση τους προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

Όπως αναφέρουν, τη διατήρηση και ανάδειξη "κατά χώραν" (“in situ”) των αρχαιοτήτων στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ αποτέλεσε αίτημα πολλών φορέων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πολιτιστική Κληρονομιά Europa Nostra, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, τον Ενιαίο Σύλλογο ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, την Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Φοιτητικό Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΑΠΘ και δεκάδες διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

«Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές για την καθυστέρηση τόσο των αρχαιολογικών εργασιών, όσο και των έργων για την υλοποίηση του μετρό της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προστατευτούν οι αρχαιότητες με βάση τις μελέτες και τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και να δοθεί λύση στις ανάγκες μετακίνησης του λαού της Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της ερώτησης.  

Οι βουλευτές αναφέρουν μάλιστα πως το ΚΑΣ με τη νέα απόφαση του για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θυσιάζει «την πολιτιστική κληρονομιά στις ορέξεις των εργολάβων, τεχνοκρατών, επιχειρηματικών ομίλων. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ θα αποτελέσει βαρόμετρο και για επόμενες αποφάσεις», επισημαίνουν.
    
Ακόμα οι δύο βουλευτές σημειώνουν πως η απόφαση αυτή, αν υλοποιηθεί, πέρα από το γεγονός ότι θέτει σε κίνδυνο ένα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό μνημείο, αντιβαίνει στο άρθρο 42 του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ A 153/28-06-2002) που αναφέρει ότι η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο υπάρχει τεχνική λύση, αλλά είναι εγκεκριμένη και υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια», καταλήγουν οι κ.κ. Στολτίδης και Δελής.  
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ