Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
x

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Η παράταξη, από την οποία εξελέγη η ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος, την καλεί να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις της φρικτές.

Ως φρικτές τοποθετήσεις που αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού χαρακτηρίζει η παράταξη του κεντρικού δήμου «Θεσσαλονίκη Μαζί» το σχόλιο της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Δήμητρας Αλεξίου για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με τη σεξουαλική της κακοποίηση.

Η αντιπολιτευτική παράταξη του δήμου σημειώνει πως είναι «διπλά φρικιαστικό όταν τέτοια σχόλια προέρχονται από γυναίκα και ακαδημαϊκό του ΑΠΘ» και υπενθυμίζει πως πριν ενάμιση χρόνο είχε ζητήσει την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης «ως παράταξη με την οποία είχε εκλεγεί, γιατί δεν ακολουθούσε τις θέσεις και τη δημοκρατική λειτουργία μας».

«Ελπίζουμε να ζητήσει επιτέλους την παραίτησή της και ο κ. Ζέρβας που την υιοθέτησε» σημειώνει η παράταξη και τονίζει: «Όλες και όλοι στη Θεσσαλονίκη στεκόμαστε αυτονόητα δίπλα σε όσες γυναίκες βίωσαν τον εφιάλτη, όποτε κι αν βρουν το θάρρος να μιλήσουν».

Σημειώνεται πως και η παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» έχει ζητήσει την παραίτησή της, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής στη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, ξεκαθαρίζοντας πως «οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση απηχεί προσωπικές απόψεις».

Σε δήλωσή της μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η κ. Αλεξίου εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της απέναντι σε κάθε μορφή σεξουαλικής βίας, τονίζοντας ωστόσο πως «διατηρώ το δικαίωμά μου να εκφράζομαι ελεύθερα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»

Με  αποτροπιασμό και οδύνη διαβάσαμε τα δημόσια σχόλια της κ. Αλεξίου, ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, σχετικά με την έμφυλη βία κατά των γυναικών οι οποίες δημόσια  καταγγέλλουν τα όσα βίωσαν με θάρρος.

Τέτοιου είδους φρικτές τοποθετήσεις εξισώσουν τον θύτη με το θύμα, είναι αδιανόητες και εγκληματικές. Αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού.

Είναι διπλά φρικιαστικό, μάλιστα, όταν τέτοια σχόλια προέρχονται από γυναίκα και ακαδημαϊκό του ΑΠΘ.
 
Δυστυχώς, η κ. Αλεξίου έδειξε νωρίς στη δημόσια ζωή της πόλης, την πολιτική της πορεία. Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, πριν ενάμιση χρόνο ζητήσαμε την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ως παράταξη με την οποία είχε εκλεγεί, γιατί δεν ακολουθούσε τις θέσεις και τη δημοκρατική λειτουργία μας.

Ελπίζουμε να ζητήσει επιτέλους την παραίτησή της και ο κ. Ζέρβας που την υιοθέτησε.
 
Εμείς αγωνιζόμαστε με συνέπεια ενάντια στην έμφυλη βία και ανισότητα, ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και την καταπίεση.

Καταγγέλλουμε διαχρονικά τις απόψεις, από όπου και αν προέρχονται, που αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού και στιγματίζουν όσες δυνατές και θαρραλέες γυναίκες σπάνε το φράγμα της σιωπής, του φόβου και της προσωπικής οδύνης και μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν.
 
Όλες και όλοι στη Θεσσαλονίκη στεκόμαστε αυτονόητα δίπλα σε όσες γυναίκες βίωσαν τον εφιάλτη, όποτε κι αν βρουν το θάρρος να μιλήσουν.
 
Οφείλουμε να μπούμε στη θέση της κάθε γυναίκας, του κάθε παιδιού, του κάθε ανθρώπου που πέφτει θύμα σε οποιασδήποτε μορφής βίας και βρίσκει το θάρρος και τη δύναμη, με όλο το ψυχικό σθένος, να βγει να μιλήσει δημόσια για όσα βίωσε.

Οφείλουμε να εργαστούμε για την προώθηση πολιτικών ισότητας και προστασίας των γυναικών.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να «σπάσει η σιωπή» και καμία να μην είναι μόνη.
 
Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και όσων ακολούθησαν έδωσε δύναμη, ήρθε σαν φως να διαλύσει το σκοτάδι.

Ευτυχώς υπάρχει η Σοφία και τόσες δυνατές γυναίκες μαζί να σηκώνουν το βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας και παράλληλα να αγωνίζονται και να την αλλάζουν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ