Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ «ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ» ΜΕ ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής της Μεγαλομάρτυρος θα πραγματοποιηθούν στις 25 και 26 Ιουλίου.

Παραδοσιακό «Κουρμπάνι» με λαχταριστή βραστή γίδα για όλους, άφθονο κρασί και άλλα εκλεκτά εδέσματα που θα προσφέρονται υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής στους επισκέπτες, προσκυνητές και πιστούς στον Χορτιάτη διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στις 25 και 26 Ιουλίου στο πλαίσιο των διήμερων πανηγυρικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής της Μεγαλομάρτυρος.

Φέτος όπως κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου, αναμένεται να επισκεφτεί το Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη, για να παρακολουθήσει ζωντανά μέσα στο κατάφυτο δάσος τη θρησκευτική τελετή και τις εορταστικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την παραμονή του Εορτασμού, την Τετάρτη στις 25 Ιουλίου με την Περιφορά της Αγίας Εικόνας και τον Μέγα Εσπερινό στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 26 Ιουλίου θα συνεχιστεί ο Εορτασμός με τον Όρθρο της εορτής της Αγίας Παρασκευής και το Ιερατικόν Συλλείτουργον. Στην κορύφωση του διημέρου στις 9.00 το βράδυ της ίδιας μέρας, αναβιώνει το Παραδοσιακό «Κουρμπάνι», που εθιμικά διοργάνωναν τα παλαιότερα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέροντας τα ζώα τους στη χάρη της Αγίας.

Η λέξη Κουρμπάνι (ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα – ενώ λέγεται έτσι και το ζώο που θυσιάζεται, καθώς και η θυσιαστική λειτουργία στο σύνολο της) περιγράφει και παραπέμπει στο έθιμο, που συνηθίζεται σε γιορτές διαφόρων Aγίων στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους λαογράφους αποτελεί μορφή δημοφιλούς θυσιαστικής εκδήλωσης που συνεχίζει την παράδοση πανάρχαιων, αρχέγονων λατρευτικών δοξασιών και συνηθειών και περιλαμβάνει φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών.

Εν προκειμένω η διανομή του κρέατος, μαζί με άρτο, προσδίδει στο κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος, ανάλογου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Η γιορτή εκτός του θρησκευτικού εκλαμβάνει και πολιτιστικό χαρακτήρα, λόγω της συμμετοχής χορευτικών και μουσικών παραδοσιακών σχημάτων.

«Όλοι μαζί με κατάνυξη, ευλάβεια και ελπίδα θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στη γιορτή που ετοιμάζουμε και φέτος στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη, σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό περιβάλλον», σημειώνει σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και προσθέτει: «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν χάνουμε το κουράγιο μας, γινόμαστε πιο κοινωνικοί και αλληλέγγυοι. Προσκαλούμε και φέτος όλους τους προσκυνητές και τους πιστούς να προσευχηθούν μαζί μας, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του δήμου μας και να γευτούν την βραστή γίδα, το τοπικό κρασί και τα υπόλοιπα εδέσματα που θα προσφέρουμε».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/07/2018
7:00μ.μ: Περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής
7:30 μ.μ: Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής

ΠΕΜΠΤΗ 26/07/2018
7:30 π.μ: Όρθρος της Εορτής της Αγίας Παρασκευής.
9:30 μ.μ : Ιερατικόν Συλλείτουργον
7:30 μ.μ.: Ο Εσπερινός της Εορτής του Αγίου Παντελεήμονος
9:00 μ.μ: «Παραδοσιακό Γεύμα». Κουρμπάνι με βραστή γίδα. Μουσική ορχήστρα και χορωδίες, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής Χορτιάτη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ