Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αναδείχθηκετο UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Μεγάλοι ηττημένοι της χθεσινής βραδιάς η Τερέζα Μέι αλλά και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Με την αναμενόμενη πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που ωστόσο δεν έφθασε το ταβάνι του 35% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Βρετανία έχουν και άλλες παραμέτρους και αναγνώσει

Έκπληξη ήταν η ραγδαία άνοδος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι με 20.5%. Οι σταθερές θέσεις του κόμματος για παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρώπη και διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, απέδωσαν καρπούς. Πήραν την μερίδα του λέοντος από την δεξαμενή των προ-Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Εντυπωσιακή επίσης ήταν η άνοδος των φιλο-ευρωπαίων Πρασίνων, με 12.1% και τέταρτοι στην κατάταξη μετά του Εργατικούς.

Παρά την πρωτιά του UKIP, στο σύνολο κερδίζει το remain

Μεγάλοι ηττημένοι της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το κυβερνών Συντηρητικό, που έπαθε πανωλεθρία με μόλις 9% των ψήφων και το Εργατικό Κόμμα  με 14%. Σε σύγκριση με τις περασμένες εκλογές του 2014, οι Συντηρητικοί έχασαν 15% της δύναμής τους και οι Εργατικοί 11.3%. Αξιοσημείωτο είναι πως τόσο η Τερέζα Μέι, όσο και ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχασαν στις περιφέρειές τους, ο πρώτος στους Φιλελευθέρους η δεύτερη στο Brexit του Φάρατζ.

Στο Εργατικό Κόμμα επικρατεί πανικός και οι πάντες, δημόσια πλέον, καθιστούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν υπεύθυνο για το κακό αποτέλεσμα. Αν δεν πάρει σαφή θέση υπέρ της Ευρώπης και του νέου δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επαναληφθεί και στις εθνικές εκλογές, δηλώνουν ηγετικά στελέχη και μέλη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.

Αλλά μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η επικράτηση του remain στις εκλογές. Συγκεντρώνουν 40.3% των ψήφων κι αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και το 14.1% των Εργατικών ψηφοφόρων, που είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 54.4%. Οι οπαδοί της σκληρής λύσης, δηλαδή το νυν ( Brexit Party) και το πρώην (UKIP) κόμμα του Φάρατζ προσμετρούν 35%. Ακόμα κι αν εντάξουμε σε αυτό το στρατόπεδο το 9% των Συντηρητικών, αγγίζουν το 44%, 9.5 μονάδες λιγότερο από Remain.

Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ