Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΓΟΡΑΣ F-35

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό με τον Τραμπ για την αναβάθμισης της Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Την άποψη πως η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας αφού η συγκέντρωση του Προέδρου ήταν στα τεκταινόμενα με το Ιράκ», εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «πήραμε τη στήριξη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τη θετική γνώμη ότι κάτι πάει πολύ καλά στην Ελλάδα και αυτό αναγνωρίζεται».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση πλέον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας, σχέση η οποία από εδώ και πέρα ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουμε να την επεκτείνουμε και να την εμβαθύνουμε με επενδύσεις, με συνεργασία στον αμυντικό τομέα και άλλα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper και στην πιθανότητα αγοράς των F-35 ο υπουργός τόνισε ότι η «αναβάθμιση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας θα είναι το όχημα που θα επιτρέψει όχι μόνο την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μελλοντική υποστήριξη του αεροσκάφους 5ης γενιάς που αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει η Ελλάδα, είναι νομοτελειακό αυτό».

«Ναι, συζητήσαμε για το ενδεχόμενο αγοράς των αεροσκαφών F-35, με το δεδομένο βέβαια ότι η δημοσιονομική συγκυρία θα μας το επιτρέψει. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πούμε με κάποια ασφάλεια δεδομένου ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, νομίζω ότι θα βελτιωθούν. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτό ήταν ένα σημείο που κέντρισε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου», πρόσθεσε και ανέφερε πως εντυπωσιάστηκε από τις ερωτήσεις που είχε να κάνει ο Τραμπ σχετικά με τα F-35 αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και με αμερικανικές φρεγάτες, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «στο πλαίσιο των συζητήσεων με τον Πρόεδρο Τραμπ, μιλήσαμε μόνο για τα αεροσκάφη, όσον αφορά στα εξοπλιστικά. Από εκεί και πέρα, με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ήταν και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συζητήσαμε συνολικότερα όλα αυτά τα ζητήματα της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αμερικανικά όπλα, είτε μέσω πωλήσεων αμερικανικού αμυντικού υλικού είτε μέσω παραχώρησης πλεονάζοντος αμυντικού υλικού που δεν χρησιμοποιείται πλέον από τις αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις και συμφωνήσαμε ότι οι επιμέρους προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται βέβαια και η ελληνική πλευρά αλλά γνωρίζει και η αμερικανική, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε βάθος λεπτομέρειες στο μέλλον».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ