Δευτέρα 25 Μαΐου 2020
x

ΠΑΜΑΚ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Το ποσοστό της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στο ΠΑΜΑΚ έχει φτάσει σχεδόν στο 100% - Σκέψεις για αναπλήρωση μαθημάτων κάποιες ημέρες του Πάσχα.

Σχεδόν στο 100% έχει φτάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το ποσοστό διδασκαλίας μαθημάτων με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, «από την πρώτη στιγμή καταγράφεται εντυπωσιακή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα και από τους φοιτητές και από τους διδάσκοντες, οι οποίοι ξεπερνώντας όποιες τεχνικές αδυναμίες εμφανίστηκαν, έδωσαν από την αρχή τον καλύτερο εαυτό τους για να μην χαθεί ούτε ώρα από το πρόγραμμα του εξαμήνου. Για να επιτύχουν το στόχο τους χρησιμοποιούν κυρίως δύο βασικές πλατφόρμες σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το Google Meet και το Zoom».

Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι «υπάρχουν προτάσεις τα μαθήματα να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών από τις διακοπές του Πάσχα, ώστε να αναπληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ώρες που χάθηκαν μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το θέμα θα συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου». Αναλυτικά η κατάσταση στα οκτώ Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει ως εξής:

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Στο εαρινό εξάμηνο του 2019-2020, στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών διδάσκονται συνολικά 47 μαθήματα. Από αυτά και τα 47 (40 μαθήματα, 3 εργαστήρια, 4 φροντιστήρια) προσφέρονται αυτήν τη στιγμή με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Μαρτίου είχαν ήδη διδαχθεί 42 από τα 47 μαθήματα, ποσοστό 89,4%, ενώ από σήμερα Τρίτη το ποσοστό διδασκαλίας έχει φτάσει το 100%.

Επίσης, από σήμερα το 100% των μεταπτυχιακών του Τμήματος διδάσκεται εξ αποστάσεως. Ειδικότερα, από τα 7 μαθήματα του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην Οικονομική Επιστήμη μέχρι χθες είχε διδαχθεί το 57% και από σήμερα το σύνολο. Από τα 8 μαθήματα του ΔΠΜΣ Δίκαιο και Οικονομικά μέχρι χθες το 50% και από σήμερα το 100% και τέλος από τα 7 μαθήματα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Εφαρμοσμένα Οικονομικά, μέχρι χθες είχε διδαχθεί το 57% των μαθημάτων εξ αποστάσεως και από σήμερα 31 Μαρτίου το ποσοστό έχει φτάσει το 100%.

Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΒΣΑΣ) από τις 23/3/2020 έχουν ξεκινήσει τα 2/3 των μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου να διδάσκονται εξ αποστάσεως και από τις 26/3/2020 το 100% των μαθημάτων. Τα μαθήματα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είχαν αρχίσει νωρίτερα και συστηματικά από 23/3/2020.

Όλοι οι διδάσκοντες του Τμήματος ΒΣΑΣ έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους με διαλέξεις σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (Google meet) και σε συνδυασμό με την ασύγχρονη διδασκαλία μέσω Compus. Οι διδάσκοντες κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καλύπτοντας όσο μπορούν την ύλη με παροχή επιπρόσθετου υλικού, εκτός εγχειριδίου, μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα αυτό κεντρικά.

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων όλα τα προπτυχιακά και όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα διεξάγονται με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Επιπλέον, στο σύστημα Compus έχουν αναρτηθεί και τα 64 προπτυχιακά μαθήματα, το σύνολο των οποίων μπορούν να διδαχθούν διαδικτυακά. Ο μέγιστος εκτιμώμενος αριθμός φοιτητών που μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα είναι 5.780.

Για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), τα 5 μαθήματα του ΠΜΣ στη Δημόσια Διοίκηση άρχισαν από τις 27/3, τα 6 του ΠΜΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από τις 28/3, τα 4 του ΠΜΣ στην Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων από τις 26/3, τα 9 του ΠΜΣ στη Φορολογική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων από τις 27/3, τα 4 του ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις 26/3. Από τα 13 μαθήματα στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΠΜΣ- Μεταπτυχιακό στη ν Διοίκηση Επιχειρήσεων - ΜΒΑ τα 7 μαθήματα έχουν αρχίσει ήδη ενώ τα υπόλοιπα 6 αρχίζουν τις επόμενες δύο ημέρες. Τέλος και τα 5 μαθήματα του ΔΠΜΣ στα Πληροφοριακά Συστήματα- MIS, άρχισαν να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως από χθες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ