Σάββατο 30 Μαΐου 2020
x

PALAPLAST: ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ MADE IN ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

29/03/2020, 07:13 |
από Μαρία Μαθιοπούλου

PALAPLAST: ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ MADE IN ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

A+
A-

Η Palaplast των αδερφών Παλατιανά βάζει με τα συστήματα άρδευσης και ύδρευσης τη σφραγίδα της από το Μεξικό και τη Χιλή μέχρι τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ξεκίνησαν πριν από 40 χρόνια από ένα μικρό μηχανουργείο παραγωγής καλουπιών για πλαστικά εξαρτήματα και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων άρδευσης και ύδρευσης, βάζοντας την ελληνική σφραγίδα από το Μεξικό, τη Χιλή και την Γαλλία μέχρι τις αραβικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αδέρφια Παλατιανά, ο Κωνσταντίνος, ο Αντώνης και ο Παρασκευάς –που έμαθαν την αξία της δουλειάς από παιδάκια ακόμα στο περίπτερο του πατέρα τους στο Κρυονέρι Σοχού, κολλώντας μάλιστα το παρατσούκλι «περιπτεράδες»- ούτε μπορούσαν να φανταστούν όταν ξεκινούσαν την Palaplast πως θα έφταναν να εξάγουν από τη Θεσσαλονίκη σε πάνω από 70 χώρες και να απασχολούν 280 εργαζομένους.

Η Palaplast, που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, σε μια μονάδα 33.000 τ.μ., διαθέτει σήμερα 4.000 κωδικούς προϊόντων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης, επεξεργάζεται πάνω από 10.000 τόνους πλαστικού ετησίως, ενώ στα χρόνια της κρίσης δεν έχει κάνει ούτε μία απόλυση, αντίθετα προχώρησε σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων. Μάλιστα, στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς της στο πεδίο της άρδευσης είναι 75%, μέγεθος που την καθιστά leader στον χώρο.

Οι εξαγωγές της, που αποτελούν το 50% του τζίρου της, διευρύνονται συνεχώς και η εταιρεία ενδιαφέρεται αυτή την περίοδο για άνοιγμα στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν. Η παρουσία της εκτός συνόρων είναι διαχρονικά δυναμική και η αξιοπιστία της έχει συμβάλει τα μέγιστα για το καλό όνομα της χώρας στον τομέα της άρδευσης διεθνώς. Παράλληλα, η Palaplast δεν σταματά να επενδύει με σκοπό τη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας, αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της, με γνώμονα την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Έτσι μόλις το 2019 ολοκλήρωσε επένδυση 5.000.000 ευρώ σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, που ήρθε να προσθέσει στη μονάδα της επιπλέον 3.000 τ.μ.

«Όταν γυρίζουμε και κοιτάμε πίσω λέμε ‘’κάτι κάναμε’’. Ποτέ δεν είχαμε μεγαλεπήβολα σχέδια. Σχεδιάζαμε απλά το επόμενο βήμα και έτσι, βήμα-βήμα, προχωρήσαμε. Ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται» λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς.

Οι ιδρυτές της Palaplast. Από αριστερά Κωνσταντίνος, Αντώνης και Παρασκευάς ΠαλατιανάςΠίστη στη σκληρή δουλειά

Ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς άφησε το χωριό του, το Κρυονέρι Σοχού, μόλις στα 14 του χρόνια και ήρθε μόνος του στη Θεσσαλονίκη για να δουλέψει, δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό. Μετά τη δουλειά πήγαινε το βράδυ στον «Ευκλείδη», από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα εργοδηγού μηχανολόγου. Τα βήματά του στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε και ο αδερφός του Αντώνης. Οι δυο τους μάλιστα έπιασαν στη συνέχεια δουλειά στα Πλαστικά Μακεδονίας, η οποία έγινε γι΄ αυτούς «σχολείο» στο κομμάτι των πλαστικών.

Το 1979 έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, ένα μικρό μηχανουργείο παραγωγής καλουπιών για πλαστικά εξαρτήματα. Μάλιστα, για έναν χρόνο τα δύο αδέρφια εργάζονταν το πρωί στα Πλαστικά Μακεδονίας και αφού τέλειωναν τη βάρδια τους σήκωναν τα μανίκια στο μηχανουργείο τους, όπου στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται και ο μικρότερος αδερφός τους Παρασκευάς. Το 1980 η «Αδερφοί Παλατιανά ΟΕ» με έδρα την Ηλιούπολη ήταν γεγονός. Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία μετακόμισε στον Εύοσμο, ενώ το 1985 μεταφέρθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, κάνοντας την είσοδό της και στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων για συστήματα άρδευσης.

Ενδεικτικό προϊόν στη κατηγορία της άρδευσης-Αυτορυθμιζόμενος ΣταλάκτηςΧρονιά σταθμός για την εταιρεία ήταν το 1990, οπότε μετατράπηκε σε ΑΕ και πήρε την επωνυμία Palaplast, μπαίνοντας για τα καλά στην παραγωγή πλαστικών σωλήνων άρδευσης, ενώ ξεκίνησε και τις πρώτες της εξαγωγές στην Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια η Palaplast ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία και το 2005 μετακόμισε ξανά, πάλι στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, αναπτύσσοντας μια μονάδα 30.000 τ.μ. σε συνολική επιφάνεια 100 στρεμμάτων, προσθέτοντας στο αντικείμενό της τόσο την ύδρευση όσο και τη θέρμανση.

«Το βιβλιάριο των ενσήμων μου εκδόθηκε το 1964. Δουλεύω από 14 ετών, δεν το βλέπω όμως να βγαίνω σύντομα στη σύνταξη» λέει ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς, που δεν φοβήθηκε ποτέ τη δουλειά. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αρμονική σχέση που είχε από την πρώτη στιγμή με τα αδέρφια του συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της εταιρείας, αφού σε 40 χρόνια δεν έχουν ανταλλάξει, όπως λέει, ούτε μία πικρή κουβέντα. Αντίθετα, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο με τις δεξιότητές του, αφού ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς έχει το χάρισμα της εξωστρέφειας, ο Αντώνης είναι περισσότερο οργανωτικός και ο Παρασκευάς διακρίνεται για το οικονομικό του μυαλό.

Και η δεύτερη γενιά όμως δεν πάει πίσω. Τα παιδιά των τριών αδερφών συνεχίζουν την παράδοση. Η Ζωή, η Σταυρούλα, ο Νίκος, ο Γιώργος και ο Δημήτρης είναι ήδη στην εταιρεία με ενεργό ρόλο και μοιράζονται το όραμα των πατεράδων τους. «Αυτό που εύχομαι είναι τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τα βήματά μας με συνεννόηση, αγάπη και δημιουργικότητα, όπως κάναμε και εμείς. Και κυρίως να φροντίζουν για τους εργαζομένους» λέει ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς, ο οποίος ξέρει έναν έναν τους 280 εργαζομένους της εταιρείας, τους οποίους θεωρεί και το πιο σημαντικό κεφάλαιο για την πρόοδό της. «Ο πλούτος μας είναι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες, αυτοί που γνωρίσαμε στις τέσσερις δεκαετίες της εταιρείας» καταλήγει.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ