Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
x

ΟΟΣΑ: ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΤΟ 2015-2016

Στο διάστημα 2007-2016 η φορολόγηση στη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Την πρωτιά στην αύξηση της φορολόγησης μεταξύ των 34 κρατών- μελών κατακτά η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο διάστημα 2007-2016, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η φορολόγηση στη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ο,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής ήρθε προς το τέλος της περιόδου.

Τη διετία 2015-2016 είχαμε αύξηση κατά σχεδόν 3 τρεις μονάδες- και πάλι την υψηλότερη μεταξύ των 34 μελών του οργανισμού. Στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση, έρχεται η Ολλανδία με αύξηση περίπου 1,5 μονάδας. Στο άλλο άκρο η Ιρλανδία, όπου την περίοδο 2007-16 η φορολόγηση ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά σχεδόν 7 μονάδες.

«Αρκετές οικονομίες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να μειώσουν τα βάρη για επιχειρήσεις και ιδιώτες, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Πρόκειται για μία τάση που άρχισε πριν από κάποια χρόνια και συνεχίζεται» αναφέρει στην εισαγωγή της έκθεσης «Tax Policy Reforms 2018» ο ΟΟΣΑ. H Eλλάδα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ καταγράφεται έντονη τάση μείωσης των βαρών για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Έτσι ο μέσος συντελεστής για τις επιχειρήσεις στα 34 μέλη του Οργανισμού έχει μειωθεί από 32,5% το 2000 σε 23,9% το 2018. Στη χώρα μας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, στο 29%, έχοντας μάλιστα αυξηθεί κατά τρεις μονάδες την τελευταία τριετία.

Από την άλλη η φορολόγηση των ακινήτων αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στα 20 από τα 34 μέλη του Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, με τον ΕΝΦΙΑ, να τη φέρνει στην έκτη θέση των αυξήσεων, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ο ΟΟΣΑ κάνει μία αναφορά στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του εταιρικού φόρου στο 26%, όπως και για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, αλλά και στην προοπτική μείωσης του αφορολογήτου.

Ο Οργανισμός προτείνει συνολικά στα μέλη του μία στροφή στη φορολόγηση, με περισσότερη έμφαση σε ειδικούς φόρους, όπως αυτοί που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ