Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
x

ΟΗΕ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ψησίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρόταση των ΗΠΑ για την παράταση του εμπάργκο κατά του Ιράν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προετοιμάζεται να ψηφίσει, αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με πρόταση που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ και η οποία προβλέπει την παράταση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.

Ωστόσο, μερικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα αποτύχει, θέτοντας σε (μεγαλύτερο) κίνδυνο τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε μία προσπάθεια της τελευταίας ώρας, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να επιτύχουν έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, αναφορικά με την παράταση του εμπάργκο όπλων. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όπως δηλώνουν διπλωμάτες.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, που υποστηρίζουν την Τεχεράνη, έχουν εδώ και καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αντίθετες στο μέτρο που προωθεί η Ουάσινγκτον.

Το εμπάργκο εκπνέει τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, η οποία αποτρέπει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και προσφέρει την χαλάρωση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ