Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΙΝΤΣΕΡ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΗΧΗΡΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΦΥΛΛΟΡΡΟΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΟΝΣΟΝ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η κυβέρνηση και το κόμμα των συντηρητικών στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ. Πώς θα κινηθεί ο Τζόνσον.

Την παραίτησή τους, στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ, ανακοίνωσαν απόψε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε: «Οι πολίτες περιμένουν δικαίως να διενεργείται σωστά η διακυβέρνηση της χώρας, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι’ αυτό παραιτούμαι».

«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας τόνισε προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν μπορεί πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο κ. Τζαβίντ ανέφερε στο Twitter: «Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω σε αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση».

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Παραιτήσεις βουλευτών

Δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία παραιτήθηκαν από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, που θεωρείται πιθανή υποψήφια για ηγεσία, είπε ότι ήταν «100% πίσω από τον πρωθυπουργό», αναφέρει η PA Media.

Ο βουλευτής Άντριου Μούρισον ανακοίνωσε στο Twitter ότι παραιτήθηκε από εμπορικός επιτετραμμένος.
Στο χείλος της κατάρρευσης

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης».

Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες».

Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Το σκάνδαλο Πίντσερ

Νωρίς το απόγευμα, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019 – αλλά είχε κάνει λάθος καθώς δεν μερίμνησε για το θέμα.

«Ναι, νομίζω ότι ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη για αυτό. Νομίζω ότι, εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό. Θέλω απλώς να καταστήσω απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτήν την κυβέρνηση για κανέναν που κάνει κατάχρηση της θέσης εξουσίας του», είπε ο Τζόνσον στο πλαίσιο της ομιλίας του.

Ο Τζόνσον είπε ότι, αν είχε ξανά την ευκαιρία, θα είχε αποπέμψει τον Πίντσερ μετά το περιστατικό με την απρέπεια του όταν ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Πριν από περίπου τρία χρόνια, υπήρξε μια καταγγελία κατά του Κρις Πίντσερ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η καταγγελία ξεκαθαρίστηκε, ζήτησε συγγνώμη. Ήδη είχα ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί. Και, ξέρετε, αν είχα ξανά τον χρόνο, θα το ξανασκεφτόμουν και θα αναγνώριζα ότι δεν θα μάθαινε τίποτα και δεν θα άλλαζε και το μετανιώνω», πρόσθεσε.

Τα αγκάθια των Τόρις

Την περασμένη εβδομάδα οι Συντηρητικοί έχασαν δύο έδρες στο κοινοβούλιο, στις αναπληρωματικές εκλογές που προκηρύχθηκαν επειδή δύο βουλευτές τους υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν καθώς ενεπλάκησαν σε ξεχωριστά σεξουαλικά σκάνδαλα.

Ένας άλλος Συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη με την υποψία του βιασμού και άλλων αδικημάτων και του ζητήθηκε να μην προσέρχεται στη Βουλή μέχρι να ολοκληρώσει η αστυνομία την έρευνά της.

Ο Τζόνσον δεχόταν πιέσεις ακόμη και από δικούς του βουλευτές να αποπέμψει τον Πίντσερ από το Κόμμα.

Δύο βουλευτίνες, η Κάρολιν Νόουκς και η Κάρεν Μπράντλεϊ, είπαν ότι το κόμμα ακολουθεί μια ασυνεπή και ασαφή προσέγγιση σε περιπτώσεις σεξουαλικής παραβατικότητας.

«Το κόμμα και, κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση, κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή ζημιά από την τρέχουσα προσέγγιση», ανέφεραν σε μια επιστολή τους προς τον Κρις Χίτον-Χάρις, τον υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, ζητώντας να υιοθετηθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες.

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελ Ρέινερ είπε ότι οι Συντηρητικοί «κρύβουν μια πιθανή σεξουαλική επίθεση κάτω από το χαλί».

«Η κυβέρνηση καταρρέει»

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κέιρ Στάρμερ δήλωσε: «Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καταρρέει τώρα».

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν ήταν «συνένοχα» καθώς ο πρωθυπουργός «ντρόπιασε το αξίωμα του».

«Μετά από όλη αυτή την ντροπή, τα σκάνδαλα και την αποτυχία, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καταρρέει τώρα. Οι υπουργοί των Τόρις γνώριζαν από παλιά ποιος είναι αυτός ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ζήτησε από το γραφείο Τύπου του να πει ψέματα εκ μέρους του για όσα γνώριζε για τους ισχυρισμούς που αφορούσαν στον Πίντσερ.

Οι δύο υπουργοί παραιτήθηκαν λίγα λεπτά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Σεξουαλικές επιθέσεις

Ο κ. Πίντσερ τέθηκε σε αναστολή ως βουλευτής των Τόρις την περασμένη εβδομάδα καθώς κατηγορήθηκε ότι θώπευσε δύο άνδρες σε κατάσταση μέθης. Ο μέχρι προχθές αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, παραιτήθηκε από το αξίωμα αναφέροντας ότι «ήπιε πάρα πολύ» και έφερε σε δύσκολη θέση τον εαυτό του και άλλους.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε αθλητή κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

Ο βουλευτής του Ταμγουόρθ είπε ότι ζήτησε επαγγελματική ιατρική υποστήριξη και αρνήθηκε προηγούμενες κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το BBC επικοινώνησε μαζί του για σχόλια σχετικά με την καταγγελία του 2019, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ