Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ

Η Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνάντηση με το σωματείο διπλωματούχων συνοδών είχε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών (ταξιδιωτικών διαχειριστών-αρχηγών εκδρομών), Κώστας Μαρκουλας, η Γ. Γραμματέας Φωτεινή Ραλλάτου ,ο Αγγελος Σπανόπουλος και ο Παναγιώτης Αρανίτης συντονιστής της ομάδας Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για  το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος εξαιτίας του covid-19, με απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους σχεδόν ολοκληρωτική.

Δεν δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας καθώς δεν υφίσταται σχετικός κωδικός ΙΚΑ που να περιγραφει την συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν τυγχάνουν ευνοϊκων ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές  υποχρεώσεις τους, και παγιες ανάγκες επιβίωσής τους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, και επιπλέον έχουν λάβει μία και μόνο φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από την κ. Νοτοπούλου, οι συνοδοί παλεύουν ακόμα για την αναγνωριση του επαγγέλματός τους και τον προσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων άσκησής του, ενώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμάσει το δρόμο με την σύνταξη σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  και έχει νομοθετήσει στον Ν. 4582/2018 την πώληση στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών οργανωμένου ταξιδιού, εκδρομών μέσω των νομίμως απασχολούμενων τουριστικών συνοδών τους (tour leaders).

«Είναι άξιο απορίας γιατί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ενώ έχει σχεδόν ένα χρόνο στα χέρια της το σχέδιο του Π.Δ., και από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας αναγνωρίστηκε η δραστηριότητα για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού,  εξακολουθεί, παρα τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Σωματείου, να κωλυσιεργεί  και να αναβάλει την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος που διευκολύνει την παρανομη εργασία και την διαφυγή εσόδων για το Κρατος», αναφέρει η κ. Νοτοπούλου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ