Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
x

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΤΣΑΒΛΗ

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης τονίζει πως αυτό που αιτήθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου είναι η απομόνωση της Ακροδεξιάς.

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσου Τσαβλή, και της επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ», βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου για τα όσα διαδραματίστηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Με νέα ανακοίνωση - απάντηση η κ. Νοτοπούλου ξεκαθαρίζει πως «δεν ζητήσαμε την δίωξη κανενός και καμίας, όπως υπονοεί ο κ. Τσαβλής» και πως το μόνο που ζήτησε είναι «η απομόνωση της Ακροδεξιάς». «Παρακολουθώ, όμως, με ενδιαφέρον τις επιλεκτικές ευαισθησίες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος άνθρωπος που χαρακτηρίζει απλώς ως "φρόνημα" κι "ελεύθερη έκφραση ιδεών" τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν βρήκε να πει μια λέξη για τις προσαγωγές που σημειώθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, για παράδειγμα, για την έγερση ενός πανό με μπαλόνια» αναφέρει στη συνέχεια η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης.

Τέλος, σχολιάζοντας τα υστερόγραφα του κ. Τσαβλή στην ανακοίνωσή του η κ. Νοτοπούλου κάνει λόγο για φαινόμενο «mansplaining» και επισημαίνει: «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσαβλής θα εκτιμά τις ενστάσεις που εκφράζει ο Tocqueville απέναντι στην ισότητα».

Αναλυτικά η απάντηση της Κατερίνας Νοτοπούλου:

Αντιπαρέρχομαι τα ακατανόητα περί «δημοκρατίας της δικτατορίας» που αποδεικνύουν μόνο τη σύγχυση του κ. Τσαβλή. Άλλωστε, οι προσωπικές προσβολές που εξαπολύει εναντίον μου δεν αποδεικνύουν μόνο ότι η συμπεριφορά του κ. Τσαβλή δεν αρμόζει στον ρόλο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δείχνουν, επίσης, περίτρανα ποιος είναι σε καθεστώς πανικού.

Όλοι οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση λόγου και ιδεών και αυτό ακριβώς το δικαίωμα των πολιτών υπερασπιστήκαμε τόσο εκείνη την ημέρα στην ειδική συνεδρίαση για τον ΟΑΣΘ όσο και έπειτα με τις ανακοινώσεις της παράταξής μας. Το ίδιο δικαίωμα που εξασφάλισε ο κ. Τσαβλής στους «αγανακτισμένους» μικρομετόχους είχαν και οι δεκάδες πολίτες που έμειναν εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και αποκλείστηκαν από το να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν ζητήσαμε την δίωξη κανενός και καμίας, όπως υπονοεί ο κ. Τσαβλής. Ζητήσαμε την απομόνωση της Ακροδεξιάς. Παρακολουθώ, όμως, με ενδιαφέρον τις επιλεκτικές ευαισθησίες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος άνθρωπος που χαρακτηρίζει απλώς ως «φρόνημα» κι «ελεύθερη έκφραση ιδεών» τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν βρήκε να πει μια λέξη για τις προσαγωγές που σημειώθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, για παράδειγμα, για την έγερση ενός πανό με μπαλόνια.

Εμένα δεν με αρέσει να κρύβομαι, όπως κάνουν οι δήθεν ανεξάρτητοι της Δημοτικής Αρχής. Ο χώρος στον οποίο πολιτικά ανήκω είναι υπερήφανος για τους αγώνες που έχει δώσει για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την εμβάθυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η αριστερά και η προοδευτική παράταξη στη χώρα είναι ταυτισμένες με τον αγώνα για δημοκρατία.

Τέλος, ο κ. Τσαβλής προχωρά στο κλείσιμο της ανακοίνωσης του σε μια χαρακτηριστική χειρονομία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή ως «mansplaining». Είναι ένας όρος, ένας νεολογισμός που προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «man» και «explaining»και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συνθήκη όπου ένας άντρας εξηγεί κάτι σε μια γυναίκα με τρόπο υπεροπτικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση, με τρόπο πατροναριστικό ή με τρόπο υπερβολικά απλουστευμένο που υποτιμά τη νοημοσύνη της συνομιλήτριας του. Εκτός από το να μου εξηγεί, όμως, με στέλνει και για διάβασμα.

Ο Alexis de Tocqueville ήταν πράγματι ένας μεγάλος στοχαστής, ένας Ρουσσωικός φιλελεύθερος όπως έγραφε ο Γιώργος Σιακαντάρης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσαβλής θα εκτιμά τις ενστάσεις που εκφράζει ο Tocqueville απέναντι στην ισότητα. Παραβλέπει, βέβαια, την κριτική του στον ατομικισμό ή την ιδέα της συμμετοχικής δημοκρατίας που υπάρχει στο έργο του. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού θα προτιμούσε οι δημότες να πάψουν να είναι ενεργοί πολίτες που διεκδικούν την παρουσία τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Κατερίνα Νοτοπούλου,
Επικεφαλής παράταξης Θεσσαλονικη-Μαζί
Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ