Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020
x

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΑΛΓΙΑΚ ΠΟΥ ΗΠΙΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ (VID)

Ήπιε δηλητήριο τη στιγμή που άκουσε την καταδικαστική ετυμηγορία - Κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου κατά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Νεκρός είναι ο πρώην διοικητής των δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας, Σλόμπονταν Πράλγιακ, ο οποίος ήπιε δηλητήριο τη στιγμή που άκουσε την καταδικαστική ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Ο 72χρονος φώναξε: «Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας» που επιβεβαίωνε την καταδίκη του σε κάθειρξη 20 ετών. Η δίκη διακόπηκε και ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του «πήρε δηλητήριο».

Σημειώνεται ότι στο εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Είναι η τελευταία ετυμηγορία του δικαστηρίου, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, και αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του όταν λήξει η εντολή του στα τέλη του έτους. Το 2013 είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ