Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: ΜΑΧΑΙΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΝ ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ, ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΩΝ «ΣΑΤΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΧΩΝ»

Ο Ρουσντί μιλούσε σε εκδήλωση σε ινστιτούτο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όταν ένας άνδρας ανέβηκε τρέχοντας πάνω στη σκηνή και του επιτέθηκε

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο γνωστός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον συγγραφέα των «Σατανικών στίχων». Ο συγγραφέας δεχόταν καιρό απειλές για τη ζωή του, για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ο Ρουσντί μιλούσε σε εκδήλωση σε ινστιτούτο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όταν ένας άνδρας ανέβηκε τρέχοντας πάνω στη σκηνή και του επιτέθηκε.

Ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί. Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Ρουσντί στον λαιμό, ενώ επιτέθηκε και σε έναν άνδρα που θα συνομιλούσε με τον συγγραφέα.

To BBC, που επικοινώνησε με γιατρό που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον Ρούσντι, αναφέρει ότι ο συγγραφέας δέχθηκε πολλαπλά τραύματα από το μαχαίρι, ωστόσο δεν χρειάστηκε να του κάνουν ΚΑΡΠΑ καθώς είχε ακόμα σφυγμό. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Ρούσντι δέχθηκε 10-15 μαχαιριές από τον δράστη, μεταξύ των οποίων η μία στον λαιμό.

Η Ρίτα Λάντμαν, ενδοκρινολόγος, η οποία ήταν στο ακροατήριο και έσπευσε αμέσως στη σκηνή μετά τον τραυματισμό του συγγραφέα, είπε ότι ο Ρούστντι είχε πολλά τραύματα από μαχαίρι, μεταξύ των οποίων ένα στην δεξιά πλευρά του λαιμού του.

Το σώμα του πάνω στη σκηνή ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος, ήταν όμως εν ζωή και δεν του έκαναν ανάνηψη (CRP). Ο κόσμος έλεγε «Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό!», πρόσθεσε η Λάντμαν.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ατζέντης του συγγραφέα επιβεβαίωσε ότι ο Ρουσντί βρίσκεται στο χειρουργείο, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μόνο στοιχείο που έχουμε αυτή τη στιγμή για την κατάστασή του.