Τρίτη 26 Μαΐου 2020
x

ΝΔ: FAKE NEWS ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΝΕΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

H Ελλάδα δίνει περισσότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης σε δημοσιονομικά μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών του κορωνοϊού, σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία

Για fake news κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στον ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες».

«Συνεχίζουν να αναμασούν την ίδια καραμέλα, ότι δήθεν η Ελλάδα δίνει ψίχουλα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις ανακοινώσεις του επιτρόπου οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι, τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς και του πρόεδρου του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος όρος δημοσιονομικών μέτρων για τις χώρες της Ευρωζώνης (ως ποσοστό ΑΕΠ) στο τελευταίο Eurogroup ήταν 2% και σήμερα προσεγγίζει το 3%, την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα τα οποία ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ της» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Απαντά επίσης στις δηλώσεις που έκανε Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ότι «η Γερμανία δίνει 51% του ΑΕΠ, 22,9% η Γαλλία, 21,2% η Ιταλία, 17,9% το Ηνωμένο Βασίλειο, 12,2% η Δανία και οι ΗΠΑ με διαφορετικά μείγματα και η Ελλάδα 3,5% του ΑΕΠ»

Όπως αντιτείνει η Ν.Δ. «ενδεικτικά, τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα ως ποσοστό του ΑΕΠ για τις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παππάς ανέρχονται σε:

•4,9% για τη Γερμανία,

•2% για τη Γαλλία, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από την Ελλάδα, και

•1,4% για την Ιταλία, δηλαδή λιγότερα από τα μισά εν σχέσει με την Ελλάδα».

«H Ελλάδα δίνει περισσότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης σε δημοσιονομικά μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών του κορωνοϊού παρ’ ότι έχει μόλις εξέλθει από 10ετή κρίση με 4,5 χαμένα χρόνια, εκτός αγορών, εκτός ποσοτικής χαλάρωσης και μακριά από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης με τους οποίους έτρεχε όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, χάριν των πειραματισμών, των ‘κοστολογημένων προγραμμάτων’ και των ιδεοληψιών του κ. Τσίπρα» προσθέτει η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της.

Απαντά επίσης στον ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση δίνει ΑΜΚΑ σε όλους τους αιτούντες άσυλο, σχολιάζοντας πως «δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κακοποίηση της πραγματικότητας αλλά με πλήρη αντιστροφή της».

Συγκεκριμένα η Ν.Δ. αναφέρει ότι: «Το 2016 οι ν.4368/2016 και ν.43375/2016 έρχονται να ανατρέψουν την μέχρι τότε κατάσταση δίνοντας καθολικό δικαίωμα πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία και την εργασία για όλους όσους διαβιούσαν στη χώρα μας. Με την εφαρμογή της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/2016, δημιουργείται κύμα μαζικών αιτήσεων απόδοσης ΑΜΚΑ από αλλοδαπούς χωρίς διασφαλισμένο δικαίωμα παραμονής στη χώρα καθώς και από αιτούντες άσυλο. ΜΚΟ παρότρυναν πρόσφυγες και μετανάστες να διεκδικήσουν μαζικά – μέσω της νομικής οδού - την έκδοση ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και των ΚΕΠ για έκδοση ΑΜΚΑ, τα οποία προχώρησαν σε αποχή από τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ για το σύνολο των πολιτών της χώρας (πλην των νεογέννητων) από το Μάιο 2019. Μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ο κ. Βρούτσης ανακάλεσε την προηγούμενη εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε με αυθαίρετο τρόπο ΑΜΚΑ σε κατοίκους τρίτων χωρών, αυστηροποιώντας το καθεστώς χορήγησής του. Σε συνέχεια της κατάργησης του ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο, ο ν.4636/2019 εισάγει για πρώτη φορά τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), τον ειδικό αριθμό που αφορά μόνο τους αιτούντες άσυλο και θα τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησής τους. Μόλις ολοκληρώνεται η αίτηση ασύλου ο ΠΑΑΥΠΑ θα αναστέλλεται και ΜΟΝΟΝ για όσους λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας θα γίνεται μετάπτωσή του σε ΑΜΚΑ».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. στόχος του νέου αυτού ειδικού αριθμού «είναι αφενός να παράσχει την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη αυστηρά για όσο διαρκεί η εξέταση της αίτησής και αφετέρου να μην επιβαρύνουν οι συγκεκριμένες καλύψεις το δημόσιο σύστημα υγείας και τον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς με τον νέο ΠΑΑΥΠΑ καθίσταται δυνατή διοικητικά η ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και η αναζήτηση τους -τεκμηριωμένα- από σχετικά κονδύλια της Ε.Ε». Αυτό, όπως επισημαινει, «μέχρι τώρα ήταν αδύνατο καθώς δεν υπήρχε τρόπος διοικητικής διαφοροποίησης και καταγραφής των συγκεκριμένων καλύψεων ούτε όταν οι αιτούντες άσυλο έπαιρναν ΑΜΚΑ, ούτε όταν στην πράξη έκαναν χρήση των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών αλλά επίσημα θεωρούνταν ανασφάλιστοι».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας η Ν.Δ. διευκρινίζει ότι «ισχύει από την Δευτέρα 23/3/2020 αυστηρό πλαίσιο περιορισμού των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απαγόρευση έξοδου από τις δομές για όλους τους διαμένοντες από τις 19:00 μέχρι τις 7:00 κάθε πρωί ενώ τις υπόλοιπες ώρες επιτρέπεται η έξοδος μόνο για έναν μέλος κάθε οικογένειας και μόνο για κάλυψη βασικών αναγκών (super market κτλ) υπό τον συντονισμό και την επιτήρηση της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α».

«Την Παρασκευή 27 Μαρτίου αποφασίστηκε επίσης η άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων, η εγκατάσταση ιδιόκτητων οικίσκων και σκηνών εντός των δομών για υγειονομικούς σταθμούς ελέγχου για Covid-19, η ενίσχυσή τους με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, η πρόβλεψη ειδικών χώρων αυτοπεριορισμού, για περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και η αναβολή μετακινήσεων εκτός των δομών λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου, η εκτέλεση των οποίων αναβάλλεται μέχρι τις 31 Μαΐου» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως επισημαίνεται, «οι δύο δέσμες μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί στοχεύουν αφενός στον μέγιστο δυνατό περιορισμό κυκλοφορίας και μετακινήσεων, υπό τον συντονισμό και τον έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας και αφετέρου στην μέγιστη δυνατή υγειονομική αυτονομία των δομών τόσο σε επίπεδο ελέγχων όσο και επίπεδο περίθαλψης, ώστε οι διαμένοντες σε αυτές να μην επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία».

Σε ό,τι αφορά καταγγελίες ιατρών του Σωτηρία περί ακαταλληλότητας των μασκών που χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο η Ν.Δ. κάνει λόγο για fake news «για τη δημιουργία και τη διασπορά του οποίου μάλιστα ξεκίνησε ΕΔΕ». Όπως σημειώνει το κόμμα, οι συγκεκριμένες μάσκες είναι οι N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

«Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου προχώρησε και σε ανάρτηση στο twitter, όπου εμφανίζει ως αποδεικτικό στοιχείο για την ακαταλληλότητα των μασκών έναν αριθμό στην εξωτερική πλευρά του κουτιού τους, ο οποίος όμως ΔΕΝ είναι κωδικός προϊόντος. Ο πραγματικός κωδικός προϊόντος των συγκεκριμένων μασκών είναι ο 20202140114, ο οποίος, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, διαπιστώνεται ότι αντιστοιχεί στις μάσκες Ν95» προσθέτει η Νέα Δημοκρατία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ