Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΗ VORIA: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης προειδοποιεί μέσω της Voria.gr ότι θα ασκήσει κάθε ένδικο ή άλλο μέσο ώστε να μην ξαναγίνει χώρος στάθμευσης η πλατεία

Την αντίδραση του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσαν όσα παρουσίασε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας σχετικά με την πλατεία Ελευθερίας.

Σε επικοινωνία του με τη Voria.gr ο κ. Μπουτάρης αφού επέκρινε τον διάδοχό του για την ανατροπή που σχεδιάζει να επιφέρει στα σχέδια ανάπλασης της πλατείας με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, τον προειδοποιεί ότι θα ασκήσει κάθε ένδικο ή άλλο μέσο, προκειμένου να μην ξαναγίνει χώρος στάθμευσης η ιστορική πλατεία.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Ζέρβας είπε ότι “προσπαθούμε να κηρύξουμε έκπτωτο τον ανάδοχο ο οποίος εγκατέλειψε το έργο της κατασκευής του 'πάρκου Μνήμης'. Να κάνουμε ένα συνοπτικό διαγωνισμό για να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή. Να δούμε μια μελέτη για υπόγειο πάρκινγκ, και εφόσον υπάρχει αυτή η προοπτική, να το προχωρήσουμε». Πρόσθεσε επίσης, πως οι λαμαρίνες θα φύγουν μέχρι να αποφασιστεί εάν θα γίνει ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, ή μέχρι να ξεκινήσει η ανάπλαση του ισόγειου χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί έως τότε, ως πάρκινγκ. Μάλιστα, αυτό το ισόγειο πάρκινγκ θα ενταχθεί στο υπάρχον σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Μιλώντας στην Voria.gr ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε κατ' αρχάς την απορία του για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του αναδόχου ο οποίος εγκατέλειψε το έργο. “Μα αυτοί δεν μας έλεγαν πριν από μήνες ότι λύθηκε η σύμβαση; Τώρα μας λένε ότι προσπαθούν να τον κηρύξουν έκπτωτο. Τι από τα δύο ισχύει;” διερωτάται ο τέως δήμαρχος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των αρχαίων εξήγησε πως “οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην πλατεία Ελευθερίας έχουν τελειώσει. Έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση του τείχους και έχει αποφασιστεί να γίνει επίχωση. Αυτό το κομμάτι καταλαμβάνει περίπου το 1/3 του χώρου κάτω από την πλατεία και βρίσκεται στο επάνω μέρος της. Δεν έχει λόγο να γίνουν άλλες αρχαιολογικές έρευνες. Από κει και κάτω είναι μόνον θαλασσινό νερό, δεν υπάρχουν άλλα αρχαία. Το μόνο που μπορεί να βρουν είναι τα θεμέλια του ταχυδρομείου το οποίο επιχειρήθηκε να γίνει εκεί. Ένας μέρος από αυτά τα θεμέλια είχαν βρεθεί κατά την ανασκαφή, αλλά αυτά δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Συνεπώς, προς τι ο νέος διαγωνισμός για νέα αρχαιολογική ανασκαφή;”, αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.

Όσον αφορά για το υπόγειο πάρκινγκ σημειώνει πως “είχαμε διερευνήσει κι εμείς αυτό το ενδεχόμενο, αλλά το εγκαταλείψαμε γιατί είχε δύο προβλήματα. Το ένα είναι ότι πρόκειται για πολύ ακριβό έργο, λόγω των ειδικών κατασκευών που απαιτούνται εξ αιτίας της γειτνίασης με τη θάλασσα. Ποιος ιδιώτης θα δώσει αυτά τα λεφτά και να τα βγάλει πότε; Επίσης, υπόγειο πάρκινγκ σημαίνει ράμπες, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε βάρος του χώρου της πλατείας και του 'πάρκου Μνήμης'. Επιπλέον, γι' αυτό απαιτείται συγκοινωνιακή μελέτη που εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί. Ο δήμος μπορεί κάλλιστα αυτές τις  150, 200 θέσεις στάθμευσης να τις βρει στο πάρκινγκ του λιμανιού” σημειώνει ο τέως δήμαρχος.

Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης προειδοποιεί ότι “εάν η διοίκηση του δήμου πάει να ξανακάνει πάρκινγκ στην πλατεία, όπως είπε ο Ζέρβας, μέχρι να δει τι θα κάνει με το έργο, εμείς θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια καθώς και προσφυγή στην Αποκεντρωμένη. Διότι, εκτός των άλλων, προσβάλλει και τη μνήμη των Εβραίων. Θα πάμε δικαστικά να αποτρέψουμε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση”.

Ο τέως δήμαρχος υπενθυμίζει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, το 2013 είχε απορρίψει απόφαση της τότε  Οικονομικής Επιτροπής να εκμισθώσει το χώρο της πλατείας για χώρο στάθμευσης με το αιτιολογικό ότι είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και συνεπώς δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί πάρκινγκ. “Εμείς τότε είχαμε ζητήσει ο χώρος να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως πάρκινγκ μέχρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος για να κάνει την ανάπλαση της πλατείας, όπως και έγινε. Τώρα ο Ζέρβας θέλει να ξαναλειτουργήσει το υπαίθριο πάρκινγκ. Πως θα πάρει την άδεια της Αποκεντρωμένης η οποία έχει γνωμοδοτήσει ότι η πλατεία Ελευθερίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, καθώς είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου;” διερωτάται ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος, συνιστά προς τη δημοτική αρχή να εγκαταλείψει αυτούς τους σχεδιασμούς και να προχωρήσει στον δεύτερο ανάδοχο για να γίνει το “πάρκο Μνήμης”. “Κανονικά έπρεπε να πάει στο δεύτερο εργολάβο, μια πολύ καλή εταιρεία η οποία έκανε το έργο της Νέας Παραλίας και τώρα η ανάπλαση της πλατείας θα είχε τελειώσει” αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ