Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

ΜΠΟΡΕΛ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα.

"Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης", τόνισε ο Ζοζέφ Μπορέλ κατά τη συνάντησή του με ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή της Κυριακής".

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση και το μέλλον της Λιβύης.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι "πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τις κυρώσεις" που θα επιβληθούν στην Τουρκία εξαιτίας των δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ερωτηθείς για το εάν μπορεί η ΕΕ να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, σημειώνει: "Η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία έχει διαβρωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια", παραδεχόμενος εμμέσως ότι μια τέτοια προσπάθεια θα έπεφτε στο κενό. "Σε κάθε περίπτωση", διευκρινίζει, "δεν πρόκειται για ζήτημα διαμεσολάβησης, αλλά για ζήτημα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".

Σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, χαρακτηρίζει την προσπάθεια ως μια "διπλωματική επιτυχία", γιατί "επανέφερε την Ευρώπη στο προσκήνιο", αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ανακωχή στη βορειοαφρικανική χώρα, η οποία "κρέμεται από μια κλωστή".

"Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ημερομηνία για τη συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευθεί την κατάπαυση του πυρός. Σε κάθε περίπτωση μια βιώσιμη λύση θα χρειαστεί πολύ καιρό για να υλοποιηθεί (στη Λιβύη)", σημειώνει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ