Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΜΙΚΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΑΡΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Μήνυμα ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε ένα νέο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έστειλε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

«Το να έρθουν νέα lockdown θα σημαίνει πως αναζωπυρώνεται σημαντικά η διασπορά. Πρέπει όμως πάση θυσία να αποφύγουμε ένα νέο lockdown καθώς τώρα όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων» δηλώνει o Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του LSE, σύμβουλος της κυβέρνησης για τις επαφές με διεθνείς οργανισμούς για τον covid-19, μιλά σε συνέντευξη του στο iefimerida για τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται τελευταία στη χώρα μας και εξηγεί γιατί έχουμε τέτοια έξαρση στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.

«Οι εστίες δείχνουν μια χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και την τήρηση των αποστάσεων. Και μας υπενθυμίζουν πως ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ακόμα. Μια και μιλάμε για εστίες πιθανής αναζωπύρωσης, ας αλλάξουμε τους όρους, και ας πούμε πως τηρώντας όλοι μας τα μέτρα, στην ουσία σκάβουμε ο καθένας μας ένα κομμάτι μιας αντιπυρικής ζώνης προστασίας. Έτσι βοηθάμε πραγματικά πολύ περισσότερο από το να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να ελπίζουμε πως οι εστίες θα μπορούν πάντα να ελεγχθούν από τους άλλους. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή και εγρήγορση γιατί τα αυξανόμενα κρούσματα δείχνουν πως ο ιός δεν εξαφανίστηκε. Δεν γίνεται να τετραγωνίσουμε τον κύκλο: και να μην προσέχουμε και να μην έχουμε κρούσματα», είπε.

Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στα νέα κρούσματα στο Πεκίνο και την ανησυχία των κινεζικών αρχών αλλά και για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, λέει πως η γενετική αλληλουχία του στελέχους του ιού που αναλύθηκε είναι παρόμοια με αυτές που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία. Αν αυτό ισχύει τότε σημαίνει πως έχουν μια νέα εστία σχετιζόμενη με ταξιδιώτες, και όχι επανεμφάνιση του ιού εντός της Κίνας. Αυτό ισχύει, βέβαια, με την προϋπόθεση πως μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις ανακοινώσεις των κινεζικών αρχών».

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στις ανησυχίες για αυξημένα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό παραδέχεται ότι «όταν ανοίγουν τα σύνορα της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών, υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος αύξησης της διασποράς» αλλά τονίζει ότι «η πιθανότητα μεγάλης έξαρσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι μικρή». Σπεύδει πάντως να προειδοποιήσει ότι «πρέπει να επιτηρούμε την εξέλιξη της πανδημίας και στη χώρα μας και στις χώρες από τις οποίες θα έρχονται επισκέπτες σε μας και αν δούμε πως υπάρχει σημαντική επιδείνωση τότε προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της διασποράς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ