Τρίτη 13 Απριλίου 2021
x

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η συμφωνία αφορά κυρίως τον τομέα της περιαγωγής, με τον Έλληνα υπουργό να υπογραμμίζει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των τιμών του roaming

Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Η συμφωνία αφορά κυρίως τον τομέα της περιαγωγής, με τον Έλληνα υπουργό να υπογραμμίζει ότι πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των τιμών του roaming εκ μέρους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να γίνει και ηλεκτρική σύνδεση της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από φυσικό αέριο και στις δύο κατευθύνσεις. Η Ελλάδα προτείνει το καλώδιο, που θα έχει μήκος 1.518 χλμ και θα ποντιστεί περίπου στα 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, να αποτελέσει «βάση» για την εξάπλωση οπτικής ίνας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Το κόστος υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από την Ε.Ε., τις τρεις χώρες, την εταιρεία και από δανεισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισκέφθηκε τις Ισραηλινές Βιομηχανίες Αεροδιαστημικής (ΙΒΑ) και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρό τους και υπεύθυνο του τομέα δορυφόρων, Opher Doron. Οι ΙΒΑ είναι κρατικές, θεωρούνται από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κατασκευαστές δορυφόρων στον κόσμο και απασχολούν 15.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Doron ανέφερε ότι η ενασχόληση με το διάστημα συνιστά μια εξαιρετικά μακροπρόθεσμη δέσμευση την οποία μόνον η Πολιτεία μπορεί να αναλάβει και έδειξε ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να ιδρύσει τον ελληνικό διαστημικό οργανισμό, καθώς και για την προοπτική διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ