Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021
x

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΟΥΣ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου επισημαίνει ότι είναι αυτονόητη και δεδομένη σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των πιστών στη λιτανεία της εικόνας

Κανονικά θα τελεσθεί η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου την προσεχή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή πιστών και άλλων φορέων και τμημάτων, επισημαίνει με νέα ανακοίνωσή του ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκαθαρίζει ότι η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας και επισημαίνει ότι είναι αυτονόητη και δεδομένη σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των ευλαβών και φιλαγίων Χριστιανών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου:

Κατόπιν δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και της έντονης παραφιλολογίας που αναπτύχθηκε, σχετικά με το θέμα της Λιτανείας του Αγίου Δημητρίου, επιθυμούμε να πληροφορήσουμε κάθε ενδιαφερόμενο και να διευκρινίσουμε, ότι εφέτος, η Λιτανεία, που πραγματοποιείται στην πόλη μας κατά την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του πολιούχου, θα τελεσθεί κανονικά την προσεχή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ε.ε. στις 11:00 π.μ., σύμφωνα πάντα με την πρόθεση και επιθυμία του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου, όπως αποτυπώθηκε στο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης -που καταρτίστηκε και ανακοινώθηκε ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου- και με την υπ΄ αριθμ. 74928/13 Οκτωβρίου 2021, Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Λιτανεία των σεπτών ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας που συνεορτάζει, ως ευχαριστιακό έθος προς τον Άγιο, από αιώνων παραδεδομένη και καθιερωμένη, τυγχάνει εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου μας και ως εκ τούτου τελείται με την αρμόζουσα προς τον Πολιούχο μας τιμή, την δέουσα -κατά το δυνατόν- μεγαλοπρέπεια, στις μέρες μας δε, σύμφωνα προφανώς με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας, με αυτονόητη όμως και δεδομένη σε κάθε περίπτωση την συμμετοχή των ευλαβών και φιλαγίων Χριστιανών.

Ως εκ τούτου, διάφορες σκέψεις και θέσεις που ακόμη και δημοσίως διατυπώθηκαν και κατατέθηκαν στα πλαίσια μιας δυναμικής διαδικασίας για την οργάνωση της Λιτανείας, δεν έχουν σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά και την τελική έκβαση.

Τέλος, επιθυμούμε να καταστήσουμε γνωστό, ότι στο πλαίσιο της οργανωτικής διαδικασίας, πιθανώς μεν να κατατέθηκαν κατά το διάστημα αυτό απόψεις και προτάσεις από διάφορους κύκλους για μεταβολές και διαφοροποιήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό της Λιτανείας, την διαδρομή, την συμμετοχή των πιστών και άλλων φορέων και τμημάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις αυτές ουδόλως επηρέασαν την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία -Θεού θέλοντος και του Αγίου συνεργούντος- θα πραγματοποιηθεί όπως είχε εξ υπαρχής αποφασιστεί, σχεδιαστεί, προγραμματισθεί και δρομολογηθεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ