Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΜΙΧΑΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

H συμφωνία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Για «ιστορική συμφωνία» που «βάζει τέλος μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης στα μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο, λιγότερο δύσβατο δρόμο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

Όπως σημείωσε ωστόσο ο ίδιος, «η συμφωνία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Ειδικότερα, κάνοντας μία αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ επισήμανε ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να είναι πιο γενναιόδωρα, προκειμένου τα δισ. ευρώ που θα δοθούν στους πιστωτές μας να κατευθύνονταν σε παραγωγικές επενδύσεις και να ενίσχυαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Παρατήρησε ακόμη ότι «η καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως ‘αποθεματικό’ για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε δημοσιονομικών έκτακτων προβλημάτων δημιουργηθούν, δεν θα πρέπει να ‘σπαταληθούν’ αλλά να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας της Ελλάδας να βγει στις αγορές που θα αφορούν εξωγενείς και μόνο παράγοντες, όπως κάποιες κρίσεις σε Ιταλία, Ισπανία κλπ.».

«Σε καμία περίπτωση εμείς, ως χώρα δε θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία μας προκειμένου να πετύχουμε στο διηνεκές, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας, χαμηλά επιτόκια δανεισμού» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αφήσει πίσω της τα σκληρά προηγούμενα χρόνια και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας θα πρέπει να κάνουν πράξη τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα για να περάσουμε από την κρίση στη σταθερότητα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ