Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
x

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μεταξύ των μελών και μια Ελληνίδα με καταγωγή από την Κόρινθο. Οι υπόλοιποι υπουργοί.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, με καταγωγή από την Κόρινθο, γυναικολόγος στο επάγγελμα αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, που υπάγεται στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.
Η Χ. Ζαχαροπούλου ήταν μέχρι πρόσφατα ευρωβουλευτής με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Γάλλου προέδρου.

Επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αναλαμβάνει η έμπειρη διπλωμάτης, Κατρίν Κολονά, μέχρι σήμερα πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο, ενώ το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε από τον Μακρόν στον πιστό υποστηρικτή του, τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν που ανακοινώθηκαν σήμερα από την προεδρία, είναι ο ιστορικός ειδικός στις μειονότητες Παπ Ντιαγέ για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ στο υπουργείο Πολιτισμού.
Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα. Την περασμένη Δευτέρα, ο Μακρόν επέλεξε την υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν να γίνει η νέα του πρωθυπουργός για να ηγηθεί του νέου υπουργικού του συμβουλίου στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τον πρόεδρο να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά σε 30 χρόνια που μια γυναίκα γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 12 και 19 Ιουνίου. Πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζει τον Μακρόν να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ