Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ-ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ(VID)

Επαγγελματίες του κλάδου συγκεντρώθηκαν στον Λ. Πύργου - Η εστίαση της πόλης ζητεί μετακύλιση του ωραρίου και κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 2.00

Δεκάδες επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα απόψε μπροστά στον Λευκό Πύργο ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά του κλεισίματος των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το κάλεσμα είχε απευθύνει διαδικτυακά το Κίνημα Εστίασης Θεσσαλονίκης και στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και μέλη της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Μερίδα των διαμαρτυρόμενων, κατέβηκε στο οδόστρωμα της λεωφόρου Νίκης και της οδού Π. Μελά και απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο σε κεντρικές οδούς της πόλης, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες μικροεντάσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, με τους διαδηλωτές να απομακρύνονται σταδιακά από το οδόστρωμα.

Το Κίνημα διεκδικεί την επαναφορά του ωραρίου καθώς, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, «είναι άδικο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που δεν παρουσιάζει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο από τη μία και οι επιχειρηματίες τηρούν σε απόλυτο βαθμό τα μέτρα από την άλλη να κλείνουν τα καταστήματα στις 12 τα μεσάνυχτα».

Η εστίαση της πόλης ζητεί μετακύλιση του ωραρίου και κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 2.00 τη νύχτα.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «ζητούμε τη μετακύλιση του ωραρίου για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα αλλά και να υπολειτουργήσουν κάποια άλλα», αναφερόμενος κυρίως στα μπαρ, τα οποία βλέπουν δραματική μείωση στον τζίρο τους, μιας και άνοιγαν παραδοσιακά στις 11.00 το βράδυ. «Υπάρχουν 600 μπαράκια στη Θεσσαλονίκη. Κάποια άνοιξαν νωρίτερα, προσφέροντας ποτό, αλλά η μείωση των εσόδων δεν σώζεται» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Σε έρευνα της Ένωσης που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, πως 1 στα 3 μαγαζιά αναμένεται να βάλουν λουκέτο, εάν δεν λάβουν την τρίτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, υπάρχει 40% μείωση του προσωπικού στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη, με τις αποχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις απολύσεις, καθώς τα καταστήματα αναγκάζονται να προσφέρουν δύο, για παράδειγμα, ημέρες εργασίας, αντί για πέντε που προσέφεραν προ κορωνοϊού. Ο γ.γ. της Ένωσης υπογραμμίζει μάλιστα πως τα μαγαζιά επιβιώνουν στην παρούσα φάση, καθώς δεν καταβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις προς το δημόσιο, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τους επιχειρηματίες.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ