Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
x

ΜΕΡΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Όσοι μπαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας είναι βέβαιο πως θα αναγκαστούν να διανύσουν πολλά και πιθανόν, τελείως διαφορετικά μονοπάτια.

Μερικές στιγμές στη ζωή του καθενός μένουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη. Μια τέτοια είναι κι αυτή την οποία βίωσαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια. Είναι μια στιγμή ορόσημο καθώς, για πρώτη φορά, βρίσκεσαι μπροστά σε μια νέα αφετηρία είτε πέτυχες είτε όχι να εισαχθείς σε κάποια από τα αμέτρητα πλέον πανεπιστημιακά τμήματα.

Όσοι πέτυχαν έχουν μπροστά τους μια ανέμελη περίοδο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων, πέντε χρόνων ώσπου να δουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Οι υπόλοιποι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα φοιτητικό μπάι πας, σπουδάζοντας σε κάποια από τις ιδιωτικές σχολές του εσωτερικού ή σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή, σε διαφορετική περίπτωση, να βγουν πρώιμα και κάπως άγουροι στην αγορά εργασίας, με μόνο εφόδιο το απολυτήριο λυκείου.
 
Σε παλιότερες εποχές η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ισοδυναμούσε σχεδόν κατά 100% με επαγγελματική αποκατάσταση. Κάποια στιγμή, γύρω στη δεκαετία του ’80 αυτό άρχισε σταδιακά να αμφισβητείται. Προϊόντος του χρόνου ολοένα και λιγόστευαν οι σχολές που συνεπάγονταν σίγουρη δουλειά. Πλέον, το ένα πτυχίο φτάσαμε να μην σημαίνει σχεδόν τίποτε, να απαιτούνται επιπλέον ένα με δύο μεταπτυχιακά και διδακτορικά, προκειμένου να εξασφαλίσεις μια καλή θέση στην ολοένα συρρικνούμενη και διαρκώς απαιτητικότερη αγορά εργασίας.

Και βεβαίως, η κινητικότητα και η ευελιξία τείνουν να είναι ο κανόνας. Όσοι μπαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας είναι βέβαιο πως θα αναγκαστούν να διανύσουν πολλά και πιθανόν, τελείως διαφορετικά μονοπάτια ώσπου να φτάσουν στο τέλος του επαγγελματικού βίου τους. Γι’ αυτό και, όσο σημαντική κι αν είναι η σημερινή μέρα για τους υποψήφιους φοιτητές, όσο κι αν θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη τους, δεν παύει να είναι κι αυτή εφήμερη.

Αυτό θα πρέπει να έχουν κατά νου τα παιδιά και πρωτίστως ο οικογενειακός και κοινωνικός τους περίγυρος, μόλις κοπάσουν η χαρά ή η απογοήτευση. Ευτυχώς τα παιδιά έχουν την ικανότητα και τους μηχανισμούς να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την επιτυχία ή την αποτυχία τους. Να την τοποθετήσουν στις σωστές διαστάσεις της, να την αφομοιώσουν και να προχωρήσουν παρακάτω. Οι υπόλοιποι ας περιοριστούμε να τους παρατηρούμε και να τους ενθαρρύνουμε ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν τα «θέλω» τους και να τα κάνουν πράξη.  

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ