Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
x

ΜΕΝΔΩΝΗ: ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO

«Έφτασε η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO», σημείωσε από την Πρέβεζα η υπουργός.

Τα μνημεία της Πρέβεζας επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να κάνει αυτοψία στην πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου.

Επίσης, είχε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να τεθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO.

Ειδικότερα η υπουργός ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO.

Έχω ακούσει πολλούς που κατά καιρούς λένε ότι γιατί δεν προχωρά η UNESCO, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: στην προηγούμενη φάση η UNESCO είχε θέσει ένα κύριο ζήτημα, αυτό της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, διότι ο δρόμος διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα βασικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός.

Σήμερα, χάρη στο έργο το οποίο ωρίμασε και τώρα δημοπράτησε και είναι στην τελική φάση από την Περιφέρεια Ηπείρου, της παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην UNESCO. Θα συστήσουμε στο υπουργείο Πολιτισμού μια Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και η περιφέρεια, προφανώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεννόηση με την περιφέρεια, θα δούμε και ποιοι άλλοι φορείς τοπικοί θα μπορούσαν να εμπλακούν προκειμένου να καταλήξουμε στο διαχειριστικό σχέδιο τα επόμενα χρόνια. Είναι μια επίπονη διαδικασία και χρονοβόρα, αλλά την περίοδο που θα γίνεται το έργο της ενοποίησης με την απομάκρυνση του δρόμου θα ωριμάζει και ο φάκελος».

Την κ. Μενδώνη συνόδευσαν ο βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η περιοδεία της υπουργού, ξεκίνησε με αυτοψία στα μνημεία της Νικόπολης. Εκεί, όπως τόνισε, διαπιστώθηκε ότι τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ., προχωρούν μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους και εντός του 2022 η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν συμπεριληφθεί χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις στην Πύλη της Νικόπολης, στη Βασιλική Αλκίσωνος, στο κτίριο του Ενδίκου, με τη συντήρηση των μεγάλων ψηφιδωτών δαπέδων, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Κατά την περιοδεία της επισκέφθηκε το ερειπωμένο «χαμάμ» για το οποίο, όπως είπε, «μέσα από το πρόγραμμα του Interreg και της περιφέρειας αποκαθίσταται και επομένως η πόλη αποκτά έναν πολιτιστικό χώρο που μπορεί κάλλιστα να έχει και αντοποδοτική σημασία για τους κατοίκους». Επίσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά της Πρέβεζας και τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα και του Αγίου Ανδρέα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ