Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
x

ΜΕΛΕΤΗ: ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΑ ΡΥΖΟΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τι έδειξε η σημαντική μελέτη της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε. που παρέχει υπηρεσίες Γεωργίας Ακριβείας. Ημερίδα στο πλαίσιο της Agrotica.

Σημαντική έλλειψη σε ψευδάργυρο, μαγγάνιο και βάριο, τρία βασικά ιχνοστοιχεία, παρουσιάζει το 63% των ορυζώνων που μελετήθηκε στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των υπηρεσιών Γεωργίας Ακριβείας που παρέχει η εταιρεία Οικοανάπτυξη Α.Ε. σε παραγωγούς του κάμπου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η έκταση που μελετήθηκε ήταν 500 συνολικά αγροτεμάχια έκτασης 12.000 στρεμμάτων, ενώ ελήφθησαν 1.800 εδαφικά δείγματα, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι επιμέρους ελλείψεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 80% των αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις,περισσότερα από το 25% των ανωτέρω αγροτεμαχίων, παρουσιάζουν τιμές οργανικής ουσίας εδάφους κάτω από το οριακό ποσοστό του 2%.  Το πρώτο εύρημα αποτελεί βασική ένδειξη εξάντλησης του εδάφους, η οποία όταν δεν εντοπίζεται για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, οδηγεί τους παραγωγούς στη σταδιακή αύξηση των αζωτοφωσφορικών λιπασμάτων προκειμένου να διατηρηθούν οι αποδόσεις.

Η συγκεκριμένη πρακτική μετά από ένα εύλογο διάστημα οδηγεί στη σταδιακή μείωση των αποδόσεων με ταυτόχρονη αύξηση των απωλειών αζώτου προς τα επιφανειακά και υπόγεια νερά προκαλώντας φαινόμενα ευτροφισμού.

Με αυτόν τον τρόπο όπως επισημαίνει η Οικοανάπτυξη ΑΕ, αναδείχθηκαν τα σημαντικά επιμέρους προβλήματα παθογένειας και θρέψης ανά αγροτεμάχιο και παρασχέθηκαν εξατομικευμένες συμβουλές λίπανσης σε κάθε παραγωγό. Οι συμβουλές αυτές εφαρμόστηκαν σε 500 αγροτεμάχια έκτασης 12.000 στρ. με όρους Γεωργίας Ακριβείας και οδήγησαν σε δραστική μείωση των λιπασμάτων και αύξηση του γεωργικού εισοδήματος.  

Ημερίδα στο πλαίσιο της Agrotica

Τα παραπάνω αποτελέσματα, η οικολογική σημασία του υγροτοπικού συστήματος των ορυζώνων της πεδιάδας και η χρήση της Γεωργίας Ακριβείας ως κύριος παράγοντας βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας περιβάλλοντος, θα αναφερθούν αναλυτικά στην Ημερίδα με θέμα «Γεωργία Ακριβείας και Περιβάλλον στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2021-2027», που διοργανώνει η εταιρεία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε στις 31 Ιανουαρίου (Συνεδριακό Κέντρο Ν Γερμανός 10.15-14.15) στο πλαίσιο της Agrotica.

Στη διάρκεια της Ημερίδας, ο καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , πρώην Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης θα αναφερθεί διεξοδικά στον φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ 2021-2027 , αλλά και  στην Γεωργία Ακριβείας που αποτελεί βασικό εργαλείο της.

Ο καθηγητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Καλύβας, θα μιλήσει για το πώς οι Ψηφιακές Χωρικές Τεχνολογίες αξιοποιούν σήμερα δεδομένα μεγάλου όγκου στη Γεωργία.

Ο ερευνητής Δρ. Βασίλειος Ασχονίτης από το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, θα αναλύσει τα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μελέτη της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΟικοανάπτυξηΑ.Ε και θα αναφερθεί στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι ορυζώνες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δρ. Γιώργος Ζανάκης,Marketing Manager της Pioneerhi-bredHellasθα αναφερθεί στην χρησιμότητα συνεργειών για την υιοθέτηση πρακτικών Γεωργίας Ακριβείας από τους παραγωγούς και τις δυνατότητες που προκύπτουν από αυτές, μέσα από το πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας CORTEVA–Οικοανάπτυξης.

Τέλος ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Ακριβείας της Οικοανάπτυξης Δρ. Χρήστος Καρυδάς θα αναφερθεί στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της εταιρείας σε εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας.
 
Θα ακολουθήσει «Στρογγυλό Τραπέζι»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ