Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ - ΟΛΣΟΝ

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κοζάνη οι αμερικανικές εταιρείες δουλεύουν με ελληνικό προσωπικό, ανέφερε η βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τις δυνατότητες προσέλκυσης νέων αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ συζήτησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, με τη βοηθό του υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα  Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Erika Olson, σε συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο, παρουσία της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Η κ. Olson, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικες σχέσεις είναι πιο ισχυρές από ποτέ και πλέον από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κοζάνη οι αμερικανικές εταιρείες δουλεύουν με ελληνικό προσωπικό εφαρμόζοντας αμερικανικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

«Αναφερθήκαμε στα αμερικανικά ινστιτούτα και τις εταιρείες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη όπως η Pfizer, η Cisco, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το κολέγιο Ανατόλια, αλλά και σε εταιρείες που είναι λιγότερο γνωστές, όπως η Dataviva και η VELTIO GREECE, οι οποίες παίζουν έναν κεντρικό ρόλο στην από κοινού ανάπτυξη των οικονομιών των δύο χωρών.

»Συζητήσαμε και για περαιτέρω επενδύσεις που σχετίζονται με την Πράσινη Ενέργεια που είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Παράλληλα, συνομίλησαμε και για την επέκταση των αμερικανικων επενδύσεων, αλλά και για το πώς ο Ελληνοαμερικανικός πολιτισμός και οι σχέσεις μεταξύ των λαών μπορούν να γίνουν στενότερες. Συζητήσαμε ακόμη για την τεχνολογία του μέλλοντος και για θέματα ενεργειακού τουρισμού, νέες τεχνολογίες εκπαίδευσης», ανέφερε η κ. Olson σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Καλαφάτης παρέθεσε στην υφυπουργό στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως είπε, παρά τη δυσμενή συγκυρία, ακολουθεί ανοδική πορεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ανάπτυξη στην χώρα μας θα συνεχιστεί για το 2022 με 4,1%, όσο και το 2023 με 3,5%, σημειώνοντας πως βασικές αιτίες της ανάκαμψης, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η σημαντική άνοδος των εξαγωγών, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η βιομηχανική παραγωγή και ο τουρισμός. Επισήμανε επίσης πως ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, τονίζοντας πως η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνει όχι μόνο την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και την δυναμική που αυτές έχουν αποκτήσει χάρη στην προσαρμοστικότητά τους και τη γενναία κρατική στήριξη που τους έχει παρασχεθει, καθόλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την κ. Ολσον, αφενός για τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του τομέα Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και αφετέρου για την μετεξέλιξή του σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Κυριακου Μητσοτάκη διαθέτει μια μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική αναπτυξιακή ατζέντα, εργάζεται παράλληλα, με στόχο να επανατοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, στον χάρτη της περιοχής, αλλά και για την παρουσία εταιριών κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft και η Deloitte, που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ελληνική οικονομία έχει την όψη συμπιεσμένου ελατηρίου που εκτινάσσεται», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ