Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΜΕ KNOW HOW ΣΟΧΟΥ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πριν από ένα χρόνο ο γνωστός τραγουδιστής είχε επισκεφτεί τη μονάδα βιοαερίου στο Σοχό και πήρε το ερέθισμα για να επενδύσει στο χώρο της ενέργειας

του Αλέξη Ανδρεάδη

Από το Σοχό πήρε το know how για τις μονάδες βιοαερίου στη Θεσσαλία του ο Σάκης Ρουβάς! Εδώ και ένα χρόνο, ο γνωστός τραγουδιστής επισκέφτηκε τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα στο Σοχό Θεσσαλονίκης και έγινε «φαν» της ιδέας να επενδύσει στην ενέργεια και στο συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, υπάρχει και ενός είδους συνεταιρισμός με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών της μονάδας του Σοχού, Χρήστο Πετρόχειλο, ο οποίος τον βοήθησε στα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα στο συγκεκριμένο κλάδο. Όπως σημαντική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην δήμαρχου Σοχού, Φάνη Παπά και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, δεδομένου ότι οι επενδύσεις του κ. Ρουβά είναι στην περιοχή ευθύνης του.

Το... ερέθισμα για να μπει δυναμικά στον κλάδο της παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα, ο κ. Ρουβάς το πήρε πάντως από το Σοχό πέρσι το χειμώνα, όταν επισκέφτηκε την περιοχή, είδε πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη μονάδα και συζήτησε με τον ιδιοκτήτη της τις προοπτικές και τις λεπτομέρειες της επένδυσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις του είδους είναι φιλοπεριβαλλοντικές και στην Κεντρική Μακεδονία ήδη λειτουργούν τρεις από αυτές, δίνοντας λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των κτηνοτροφικών αποβλήτων, τα οποία απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα και δεν υπήρχε καμιά ουσιαστική διαχείρισή τους.

Οι συγκεκριμένες μονάδες όχι μόνο διαχειρίζονται τα απόβλητα, αλλά τους δίνουν και πρόσθετη αξία, καθώς παράγουν βιοαέριο που χρησιμοποιείται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, για την παραγωγή θερμότητας (για τα τοπικά θερμοκήπια) και για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος για τις καλλιέργειες.

Η μονάδα στο Σοχό ξεκίνησε ως σχέδιο από το 2007 όταν ο κ. Παπάς ήταν δήμαρχος και πίστεψε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας θα είχε σημαντικά οφέλη και στο περιβάλλον και στην ενέργεια.

Έκτοτε, δημιουργήθηκαν τρεις μονάδες στην περιοχή, ενώ υπάρχουν κι άλλες τρεις προσπάθειες:

-Η μονάδα στο Σοχό έχει πλέον ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία.

-Η μονάδα στο Κολχικό, την οποία επισκέφτηκε προσφάτως ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι επίσης πρότυπη και μάλιστα πρόκειται για μια επιχείρηση τεσσάρων τοπικών οικογενειών, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων της περιοχής, και μιας μελετητικής εταιρίας.

-Η μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών, που είναι ίσως το πιο προωθημένο από όλα τα project και την «τρέχει» η ίδια μελετητική εταιρία και επενδυτής είναι εκεί και ο αντιπρόσωπος της John Deer στην Ελλάδα.

-Ακόμη μια μονάδα ετοιμάζεται από τη «Φάρμα Χαλάστρα» στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία θα παράγει βιοαέριο από υπολείμματα ζωικών αποβλήτων, που συλλέγει από σφαγεία.

-Υπάρχουν και άλλες δυο μονάδες συμφερόντων του πρώην βουλευτή, Γιώργου Σαλαγκούδη, οι οποίες επρόκειτο να κατασκευαστούν στα Βασιλικά και στη Λακκιά, όμως συνάντησαν αντιδράσεις. Αφορούσαν σε μονάδες επεξεργασίας βιομάζας (σε πρώτη φάση ροκανίδια), που με τη μέθοδο της αεριοποίησης επρόκειτο να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ