Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
x

ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΒΩΛΟΥ

Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου διοργανώνει δύο εκδηλώσεις με ιστορικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα για να γιορτάσει το καρναβάλι.

Με δύο εκδηλώσεις γιορτάζει φέτος το καρναβάλι η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20.15 στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση-παρουσίαση του αστικού και του παραδοσιακού καρναβαλιού. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει για το πώς διασκέδαζαν το καρναβάλι στην πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα και με ποια έθιμα γιορτάζουν το καρναβάλι στη Μικρά Ασία, την Αρμενία και τη Θράκη.

Η συνεργάτιδα του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης Ειρήνη Μπότσιου θα δείξει για πρώτη φορά φωτογραφίες από το αρχείο του παλιού φωτογράφου της Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Λιόντα και θα παρουσιάσει τις αναμνήσεις που κατέγραψε η κόρη του.

Ο Χοβίκ Κασαπιάν θα μιλήσει για τα έθιμα του καρναβαλιού στην Αρμενία.

Στη Μικρά Ασία, χορευτικά τραγούδια όλης της χρονιάς ντύνονται με άσεμνα λόγια μόνο για την περίοδο του καρναβαλιού. Γι' αυτά θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου από την ομάδα Ανατολής Ίχνη.

Για τη Θράκη, όπου με το έθιμο του μπέη οργώνουν τη Γη συμβολικά για να είναι πιο γόνιμη και πιασμένοι από τα ζωνάρια χορεύουν ατελείωτους κυκλικούς χορούς και το Γαϊτάνι, θα μιλήσει η Χριστίνα Χαμτζίδου.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το βράδυ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνεται στον ίδιο χώρο ανοιχτή γιορτή με μουσική, κρασί και χορό από τις 19.00 και μετά. Νωρίτερα τα παιδιά του δημοτικού θα φτιάξουν μάσκες, θα βάψουν τα πρόσωπά τους και θα στήσουν χορό γύρω από το γαϊτανάκι στην αυλή του σχολείου.

Η είσοδος στις εκδήλωσεις είναι δωρεάν

Facebook Events:
Καρναβάλι στο Ιπποδρόμιο: Έθιμα και παραδόσεις!

https://www.facebook.com/events/189370735776567/

Καρναβάλι στο Ιπποδρόμιο: Όλη η Γειτονιά ένα γαϊτανάκι!

https://www.facebook.com/events/556435601624578/

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ