Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

THESSALONIKI TAX FORUM: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Πραγματοποιείται το 7ο Thessaloniki Tax Forum του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όχι άλλες αυξήσεις στους φόρους το μήνυμα.

Αν η Ελλάδα δεν πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5%, με στόχο η ανάπτυξη να τρέχει με ρυθμούς του 5%, δε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και αναπόδραστα θα επιστρέψει ο κίνδυνος του Grexit, τόνισε ο πρώην υφυπ. Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης, σκιαγραφώντας το κλίμα και τις προκλήσεις στις οποίες πραγματοποιείται το 7ο Thessaloniki Tax Forum.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου κ. Πάρι Κοκορότσικου ο οποίος μίλησε για μία διαταραγμένη σχέση μεταξύ των φορολογικών εσόδων που διατίθενται για τη λειτουργία του κράτους και εκείνων που διατίθενται για την ανάπτυξη, με την ανάπτυξη να υποχρηματοδοτείται.

Το 7ο Thessaloniki Tax Forum  πραγματοποιείται "στην πιο κρίσιμη ώρα για τη φορολογία", δήλωσε στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, κ. Σταύρος Κώστας.

Σε μία συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από εξασθενημένη οικονομία, συρρικνωμένη παραγωγική δυνατότητα, αστάθεια δημοσιονομικής ισορροπίας, βραδυκίνητη δικαιοσύνη, αναιμική αναπτυξιακή πνοή, και δυστυχώς «ρεκόρ» εκρηκτικής ανεργίας, πρέπει να δράσουμε με δυναμικές πολιτικές που θα τις διακρίνει, νομοπαρασκευαστική ευφυία, όραμα και τόλμη, ώστε να μην οδηγούν σε αντιφάσεις και παράλογα στη τελική εφαρμογή τους.

Όταν το λόγο πήρε ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε ότι το 3ο Μνημόνιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση τελείως καθώς θα έπρεπε αντί να ρίχνει το βάρος στην αύξηση της φορολογίας, να επιδιώξει τη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης, οι οποίες μάλιστα είναι υψηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε επίπεδα Ευρωζώνης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για τις προσπάθειες μείωσης της φορολογίας από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, προσπάθεια που ανακόπηκε απο τις πολιτικές εξελίξεις. Στη παρούσα φάση, είπε, όλη η έμφαση πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς πακέτου ανάπτυξης ενώ πρότεινε τη σημαντική μείωση του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη επενδυτικών κεφαλαίων, ύψους περίπου 20 δισ. το έτος, κεφάλαια που δεν μπορούν να καλυφθούν από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το "πακέτο Γιούνκερ", είπε ο κ. Στέλιος Σμπυράκης, Tax Principal της Deloitte.

Για το λόγο αυτό, η φορολογία θα πρέπει να λειτουργήσει και ως εργαλείο ανάπτυξης, μέσω και των φορολογικών κινήτρων που θα ενισχύσουν την υλοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το 7ο Thessaloniki Forum πραγματοποιείται με χορηγό την εταιρεία λογιστικής και φοροτεχνικής υποστήριξης επιχειρήσεων Β.Καράογλου ΑΕ και χορηγούς επικοινωνίας τη Voria.gr και τα forologikanea.gr.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ