Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
x

ΜΑΚΕΔΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Η ευέλικτη χρηματοδότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου των μηχανικών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

Για τις νέες και επείγουσες ανάγκες του τεχνικού κόσμου και ειδικότερα των ΜμΕ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου που διοργανώνει το ΤΕΕ με τίτλο «Green Deal Greece 2022», ανέλυσε την παρούσα κατάσταση που ισχύει στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, τις ανάγκες των μηχανικών και των λύσεων που ΤΜΕΔΕ παρέχει και προσφέρει στα μέλη του.

Επεσήμανε ότι η ευέλικτη χρηματοδότηση τόσο μέσω κεφαλαίων κίνησης όσο και μέσω μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού του κλάδου. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του κλάδου αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον (€671 εκατ. έως €2,5 δις.) και συνεπώς χρειάζονται πρωτοβουλίες και εργαλεία υποστήριξης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη το ΤΜΕΔΕ τα τελευταία χρόνια μαζί με τον εγγυοδοτικό του ρόλο έχει αναπτύξει και τον πιστοδοτικό του ρόλο. εισάγοντας και πράσινα κριτήρια στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, το τραπεζικό σύστημα και.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακέδος ανέφερε:

- τη συνεργασία με την Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα για το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», από το οποίο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, για ποσό έως €200.000. Αναλαμβάνουμε μέρος του πιστωτικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότηση. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες έχουν εκταμιευτεί περισσότερα από €23 εκατ.

Tο μεγαλύτερο μέρος των ποσών εκταμίευσης (35%), προέρχεται από την Attica Bank, η οποία αποδεικνύει εμπράκτως τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει μια τράπεζα, που κατέχει μόλις το 2% του μεριδίου αγοράς του Τραπεζικού Κλάδου, αλλά και πώς, ο κλάδος μας μπορεί να στηριχθεί από αυτήν.

- την «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», εξειδικευμένη εταιρεία χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων που παρεχεο σε νέες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες κεφαλαιο κίνησης με ευνοικούς όρους.

- αλλά και την εξέταση διεθνών best practices μέσω της συμμετοχής του στον Ευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM).

«Ως μέτοχοι, και ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές, συνεχίζουμε την προσπάθεια εξυγίανσης της Attica Bank από κοινού με το αμερικανικό επενδυτικό fund Ellington, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, το οποίο για πρώτη φορά επενδύει σε Τράπεζα, με όρους αγοράς. Εργαζόμαστε εντατικά για να επιτύχουμε τον πλήρη μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της Τράπεζας, δημιουργώντας εσωτερικό κεφάλαιο, με στόχο τη λειτουργική κερδοφορία, την ιδιωτικοποίησή της και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Με αυτές τις στρατηγικές επιλογές, η Attica Bank θα μετατραπεί στο φορέα που θα στηρίξει τον κλάδο και θα αποτελεί την προμετωπίδα στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank και πρόσθεσε:

«Σε όλη αυτή τη διαφαινόμενη κοσμογονία, κομβικό σημείο για τον τεχνικό κόσμο και την πραγματική οικονομία, είναι η ύπαρξη ενός υγιούς και εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού φορέα, όπως η Attica Bank, που θα λειτουργεί στη βάση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος. Όλα αυτά, που γίνονται για τα μέλη μας και τη δική μας τοποθέτηση ως powerhouse σύγχρονών λύσεων, είναι εφικτά γιατί το ΤΜΕΔΕ ενισχύει το εύρος της δράσης του και δημιουργεί υπεραξία για να την επιστρέψει στα μέλη του. Ενδυναμώνει με απτά αποτελέσματα την αξιοπιστία του αποτελώντας τον πραγματικό πυλώνα στήριξης των μελών και ειδικότερα των ΜμΕ».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ