Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020
x

ΜΑΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ


Κανονικά την περασμένη Τρίτη θα ξεκινούσε το Φεστιβάλ των Καννών όμως εξαιτίας του ιού δεν θα πραγματοποιηθεί.

Κανένα κόκκινο χαλί μπροστά από το ανάκτορο του φεστιβάλ, κανένας σταρ. Το φεστιβάλ κινηματογράφου στην Κροουαζέτ δεν θα γίνει φέτος. Κανονικά θα ξεκινούσε την περασμένη Τρίτη 12 Μαΐου και στις 23.05 θα τελείωνε με την απονομή του Χρυσού Φοίνικα. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα γίνει. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Μια σκέψη θα ήταν να γίνει διαδικτυακά. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Καινούργιες ταινίες και διάσημοι σκηνοθέτες σε μια διαδικτυακή πρεμιέρα; Για τους Γάλλους δεν υπάρχουν εναλλακτικές. «Οι Κάννες με την ψυχή τους, την ιστορία τους, την επιρροή τους απλά και μόνο ένας διαδικτυακός διαγωνισμός;» έλεγε ο πρόεδρος του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.

Η ψυχή του Φεστιβάλ Καννών είναι... στις Κάννες
 
Πίσω όμως από αυτή τη λίγο υπεροπτική στάση κρύβεται και η σκέψη ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. «Θα έπρεπε να ρωτήσουμε αυτούς που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα εάν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε διαδικτυακά. Ταινίες του Γουές Άντερσον ή του Πολ Φερχόβεν σε υπολογιστή; Μπορείς να δεις το Top Gun 2 κάπου αλλού εκτός από το σινεμά; Αυτές οι ταινίες μετατέθηκαν για να παρουσιαστούν στη μεγάλη οθόνη. Γιατί τώρα αιφνιδιαστικά να παρουσιαστούν διαδικτυακά;» διερωτάται ο Τιερί Φρεμό.

Πιο μικρά φεστιβάλ αντιδρούν διαφορετικά. Ο Μάιος είναι ο μήνας των κινηματογραφικών φεστιβάλ στη Γερμανία. Το πρώτο μισό του Μαΐου θα διοργανώνονταν τέσσερα σημαντικά φεστιβάλ στο Όμπερχαουζεν, τη Στουτγάρδη, το Βισμπάντεν και το Μόναχο. Τα φεστιβάλ ματαιώθηκαν λόγω του κορωνοϊού ωστόσο αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις μέσω διαδικτύου ενώ κάποια μετατέθηκαν το φθινόπωρο.

Φεστιβάλ κινηματογράφου στο διαδίκτυο
 
Το 20ό «goEast-Festival κεντρικών και ανατολικοευρωπαϊκών ταινιών» στο Βισμπάντεν, που γίνεται από τις 5 μέχρι τις 11 Μαΐου, ματαιώθηκε επτά εβδομάδες πριν από την έναρξή του. Τώρα αντί να παρουσιαστεί στον κινηματογράφο δημιουργήθηκε μια υβριδική μορφή. Κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν διαδικτυακά, κάποιες επί πληρωμή και κάποιες δωρεάν.

Και στη Στουτγάρδη έγιναν κάποιες διαδικτυακές απόπειρες για την παρουσίαση του φεστιβάλ. Μόλις τελείωσε το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων το οποίο διήρκησε από τις 5 έως τις 10 Μαΐου. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές σύμφωνα με τους διοργανωτές.  «Επειδή δεν είχαμε εμπειρία σε αυτό τον τομέα και δεν υπήρχαν παρόμοια παραδείγματα για να δούμε τι γίνεται, ξεκινήσαμε πολύ δειλά το φεστιβάλ» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ούλριχ Βεγκενάστ. «Η πώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε με το φεστιβάλ. Ήδη όμως από την πρώτη ημέρα διαπιστώσαμε ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας αλλά επίσης θετική ήταν η εικόνα από τις θεάσεις της απευθείας μετάδοσης» συμπληρώνει.

Διανομείς, φεστιβάλ και σκηνοθέτες δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι. «Η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και η ανταλλαγή με το κοινό μας εξαιρετική. Το φεστιβάλ παρουσίασε διαδικτυακά πάνω από 250 ταινίες κινουμένων σχεδίων, σχεδόν όλο το διαγωνιστικό τμήμα» σύμφωνα με τους ανθρώπους του φεστιβάλ.

Διαδικτυακά δεν σημαίνει τζάμπα
 
Τα ίδια ακούει κανείς και από το Μόναχο και το φεστιβάλ DOK.fest το οποίο ξεκίνησε στις 6 Μαΐου και τελειώνει στις 24 Μαΐου. Και εδώ οι διοργανωτές αποφάσισαν να ματαιώσουν το φεστιβάλ στην κλασική μορφή του και να το παρουσιάσουν διαδικτυακά. «Ο αριθμός των εισιτηρίων που πουλήσαμε διαδικτυακά ξεπερνάει κάθε προσδοκία μας» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ντάνιελ Σπόνσελ. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να δουν αυτά τα ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι πολύ υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος» δηλώνει και πάλι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο οποίος συμπληρώνει ότι διαδικτυακά δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν. «Ο φυσικός χώρος όμως του φεστιβάλ ήταν και παραμένει ο κινηματογράφος. Χαιρόμαστε για τα επόμενα φεστιβάλ, τα οποία θα μπορούμε να χαρούμε και πάλι μαζί με το κοινό στις σκοτεινές αίθουσες» λέει.

Τέλος, μια διαδικτυακή έκδοση του φεστιβάλ στο Ομπερχάουζεν σχεδιάζουν οι διοργανωτές. Το φεστιβάλ αυτό διαρκεί από τις 13 μέχρι τις 19 Μαΐου. Για 9,90 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει «εισιτήριο εισόδου», με το οποίο μπορεί κανείς να δει 350 ταινίες μικρού μήκους. Τα έσοδα θα δοθούν σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα. Για τον διευθυντή του φεστιβάλ Λαρς Χένρικ Γκας, πρόκειται για μια ευκαιρία να σκεφθούμε και διαφορετικούς τρόπους διοργανώσεων των φεστιβάλ. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι σίγουρα ένας επιπλέον τρόπος παρουσίασης. Οι καιροί απαιτούν και νέες λύσεις.

Γιόαχιμ Κύρτεν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
 
Πηγή: Deutsche WelleA+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ