Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
x

ΛΙΝΟΥ: ΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN

«Ο δείκτης θετικότητας, ελπίζω να είναι μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν να ανοίξουν», τόνισε η καθηγήτρια.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα αναφορικά με την άρση του lockdown μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, ελπίζω να βαίνει μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα είναι ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν, με πολλή προσοχή. Θα ήθελα να δω μελέτες για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Μια μελέτη με τεστ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας» ανέφερε στο Mega για την πορεία της νόσου στη χώρα και την έξοδο από το lockdown η καθηγήτρια.

«Αν ο δείκτης είναι μειούμενος και συνεχίσει η μείωση ώστε να φτάσουμε κοντά σε 5-6% των κρουσμάτων να είναι θετικά τότε θα έλεγα ότι μερικές λειτουργίες που δεν έχουν κριθεί διεθνώς ως περιοχές υπερμετάδοσης θα μπορούσαν να ανοίξουν» σημείωσε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «δεν ξέρουμε πιο εμβόλιο θα φτάσει πρώτο, νομίζω ότι αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι όποιο εμβόλιο εγκριθεί θα είναι ασφαλές, πλήρως ελεγμένο. Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν που θα το δικαιούμαι».

«Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους εμβολιάσουμε όλους, είτε δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είτε δεν θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό» πρόσθεσε.

«Αυτό που θα είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» ήταν η απάντησή της για το ποιο εμβόλιο θα προτιμούσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ