Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
x

ΚΡΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ: ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

Το προηγούμενο διάστημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε επισημάνσεις, αναφορικά με το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων.

Την άποψη ότι είναι καλό να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων, αλλά χωρίς να προκαλείται πανικός, διατύπωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕΜΠΕ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Κρήτας.

Ο κ. Κρήτας τοποθετήθηκε, μετά τις σχετικές επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων, που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας.

«Ούτως ή άλλως τώρα και με τον Covid -19, αυτή η εγρήγορση που δημιουργήθηκε στον κόσμο θα μας προετοιμάσει και για μελλοντικές πανδημίες, εφόσον αυτές προκύψουν», αναφέρει. Ωστόσο, θεωρεί ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον συγκεκριμένο ιό» και εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση, για να εκδηλωθεί μια πανδημία, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η μεταπήδηση ενός στελέχους από το ζώο στον άνθρωπο και το δεύτερο η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Καλά κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή. Και εμείς παρακολουθούμε το θέμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», προσθέτει.

Με αφορμή, άλλωστε, την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο από τη γρίπη των χοίρων καθώς, όπως επισημαίνει, «οι γρίπες όπως και ο Covid είναι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα και δεν είναι εύκολο να μεταδοθούν σε ανοιχτό πεδίο». Δεδομένου ότι τα αγριογούρουνα ζουν στην ύπαιθρο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός ενώ το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται περισσότερο στη γρίπη των πτηνών και των χοίρων που εκτρέφονται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ