Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
x

ΚΡΕΤΣΟΥ: ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ

Η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ αναφέθηκε στα έργα υποστήριξης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομίας που γίνονται στις Αιγές

Ως «κόσμημα της ιστορίας της Ευρώπης» χαρακτήρισε τους αρχαίους μακεδονικούς τάφους, η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου επισκεπτόμενη τη Βεργίνα και το ταφικό συγκρότημα του Φιλίππου Β'.

«Με εντυπωσίασε» τόνισε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η κ. Κρέτρου και συνέχισε: «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπω αυτό το μνημείο, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ακόμη πιο σημαντικό, όχι μόνο να διαβάζουμε την ιστορία, αλλά να βλέπουμε και να αισθανόμαστε την ιστορία».

«Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα για τους μύθους του Ολύμπου, για την ελληνική μυθολογία, τώρα τα είδα εδώ (ενν. στις παραστάσεις των γλυπτών και των μνημείων), έγιναν απτή πραγματικότητα» πρόσθεσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η κ. Κρέτσου αναφέρθηκε στα έργα υποστήριξης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο περιφερειακών προγραμμάτων με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων.

«Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να πω ότι το έργο αυτό υποστηρίχθηκε εδώ και δεκαπέντε χρόνια από την Ε.Ε. για τις ανακατασκευές, την κατασκευή μάλιστα ενός μουσείου, το οποίο θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και το οποίο θα περιλαμβάνει εκθέματα βεβαίως, εκθεσιακούς χώρους, μέχρι και ένα αμφιθέατρο - και επενδύσαμε τριάντα εκατομμύρια ευρώ» είπε η κ. Κρέτσου.

Η Ευρωπαία επίτροπος ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτών των «σπουδαίων» έργων. Πρόσθεσε δε, ότι ως Ευρωπαίοι «πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να προάγουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά: Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό, να καταλαβαίνουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε, πρέπει να επενδύουμε στην ιστορία της κάθε χώρας και στην ιστορία της Ευρώπης».

Η επίτροπος, τέλος, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο για την ιστορία και την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι - και πολλοί συμπατριώτες της - ταξιδεύουν στο εξωτερικό και σε πολλούς ενδιαφέροντες ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά «σίγουρα στην Ελλάδα έχουν πάρα πολλά να ανακαλύψουν ακόμη».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ