Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ:ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η διοίκηση του αντικαρκινικού νοσοκομείου απαντά σε καταγγελίες για διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος τριών γιατρών που νόσησαν από κορωνοϊό.

Διευκρινίσεις για την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε η διοίκηση του αντικαρκινικού και ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» σχετικά με κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα δίνει με ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, μετά τις καταγγελίες για πειθαρχικό έλεγχο σε τρεις γιατρούς που νόσησαν από κορωνοϊό.

Η διοίκηση του Άγιου Σάββα σημειώνει πως παρά τα αυστηρά μέτρα που τηρούνταν στο νοσηλευτικό ίδρυμα εντοπίστηκαν συνολικά 21 κρούσματα, εκ των οποίων 11 ασθενείς και 10 μέλη του προσωπικού στη Β΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική, από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.

«Λόγω της ιδιαιτερότητας του νοσοκομείου και του εντοπισμού κρουσμάτων σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου επισήμανε ενδεχόμενες "τρωτότητες" της λειτουργίας και των υπηρετούντων και έθεσε υπόψη τις παρατηρήσεις της στη Διοίκηση του νοσοκομείου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως στο πλαίσιο αυτό παραγγέλθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν τα κρούσματα.

«Η ΕΔΕ κατά τον Υπαλληλικό Κώδικα δεν συνιστά άσκηση ή έναρξη, πολύ περισσότερο, πειθαρχικής δίωξης και δηλούται σαφώς ότι ουδείς εκ των εργαζομένων διώκεται για ο,τιδήποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα» σημειώνει η διοίκηση.

Αναλυτική η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου «Άγιου Σάββα»:

Σχετικά με δημοσιεύματα για διενέργεια ΕΔΕ στο Νοσοκομείο μας, στα οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τιμωρούνται νοσηλεύτριες που αρρώστησαν με Covid - Πειθαρχικός έλεγχος σε 3 γιατρούς που νόσησαν», επισημαίνονται τα εξής:
 
•    Εν όψει χωροταξικής συρροής κρουσμάτων Covid-19 σε ασθενείς και προσωπικό του Νοσοκομείου, τα οποία εντοπίστηκαν  στη Β΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική, από τις 26/10/20 έως την 10/11/20, εκδηλώθηκαν αμέσως οι προβλεπόμενες ενέργειες ιχνηλασίας, απολύμανσης χώρων, θέσης ατόμων σε καραντίνα και ασφαλούς διακομιδής ασθενών, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.
 
•    Περαιτέρω, διενεργήθηκε μοριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού και τους νοσηλευόμενους, ενώ η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, γνωμοδότησε για την λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά της νόσου στο σύνολο του νοσοκομείου.
 
•    Η ταχύτατη και απολύτως εναρμονιζόμενη με τα ισχύοντα πρωτόκολλα παρέμβαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είχε ως αποτέλεσμα η νόσος να περιοριστεί σε μόλις 21 κρούσματα, εκ των οποίων 11 ασθενείς και 10 μέλη του προσωπικού.

•    Λόγω της ιδιαιτερότητας του Νοσοκομείου και του εντοπισμού κρουσμάτων σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου επισήμανε ενδεχόμενες «τρωτότητες» της λειτουργίας και των υπηρετούντων και έθεσε υπόψη τις παρατηρήσεις της στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
 
•    Η Διοίκηση παρήγγειλε στο πλαίσιο αυτό τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί.
 
Ευκαιρίας δοθείσης, επισημαίνεται ότι η ΕΔΕ κατά τον Υπαλληλικό Κώδικα δεν συνιστά άσκηση ή έναρξη, πολύ περισσότερο, πειθαρχικής δίωξης και δηλούται σαφώς ότι ουδείς εκ των εργαζομένων διώκεται για ο,τιδήποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ