Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΟ 60% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Άρχισαν οι αεροδιακομιδές ασθενών - Έξι στους 10 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μακεδονία, Θράκη - Οι νεκροί της πανδημίας διπλασιάστηκαν σε μόλις 13 ημέρες

Ολοένα και δραματικότερη γίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μέρα με τη μέρα, καθώς Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έξι στους δέκα ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής: από τους 3.585 ασθενεις που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Χθες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό και ανάλογη ήταν η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της Bόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ στις συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι ότι οι ασθενείς πλέον διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ σε άλλους χώρους των νοσοκομείων, ιδίως σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. με φορητό εξοπλισμό. 

Ταυτόχρονα, απόδειξη της ασφυξίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι και οι πρώτες αεροδιακομιδές τριών βαρέως νοσούντων από τη Δράμα με C-130 από την Καβάλα στην Αττική. Μάλιστα, λόγο της κατάστασης στη Δράμα, σπεύδει σήμερα ομάδα ιατρών από τη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με τους εργαζομένους του, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 100 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 21 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, στη ΜΑΦ, στην αίθουσα ανάνηψης και στη χειρουργική αίθουσα.Οι εργαζομένοι υπογραμμίζουν πως, εκτός από τις πεπερασμένες αντοχές των ίδιων, έχουν ξεπεραστεί οι αντοχές των υποδομών, όπως εκείνες της παροχής οξυγόνου. Αναφέρουν ενδεικτικά πως στο νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο οι ανάγκες ημερησίως στην παροχή οξυγόνου ήταν περίπου 700cm3 και πλέον ξεπερνούν τα 2.000 cm3 ημερησίως, συνεπώς τριπλασιάστηκαν.

Ανεβαίνουν σταθερά και οι διασωληνωμένοι

Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 608, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αλλά ως αργά το βράδυ είχαν μειωθεί σε 597.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στις ΜΕΘ βρίσκονταν 605 ασθενείς και άλλοι 290 σε άλλες Μονάδες, όπως ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Από τους 608 διασωληνωμένους που ανέφερε χθες η έκθεση του ΕΟΔΥ, οι 11 (ποσοστό 1,8%) είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, οι 258 (42,5%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων και τέλος υπάρχουν και άλλοι 358 ασθενείς (ποσοστό 55,7%) ηλικίας 65 χρόνων και άνω.

Στην Αττική, οι διασωληνωμένοι είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 153 και αλλοι 675 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές.

Οι νεκροί της πανδημίας διπλασιάστηκαν σε μόλις 13 ημέρες

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, είναι ενδεικτικά της επέλασης του κορωνοιού και της βαριάς επίπτωσης της λοίμωξης Covid-19 στον πληθυσμό.

Στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του το ασθενές μέχρι τότε επιδημικό κύμα ήταν 626. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997. Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%. Σήμερα, 13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.001. Έτσι, ο Νοέμβριος αναδεικνύεται ο πιο φονικός μήνας για τη χώρα μας.

Το 70% των νεκρών έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, δείχνοντας τον τρόπο που "σάρωσε" το επιδημικό κύμα τη Βόρεια Ελλάδα, και το 27% σε νοσοκομεία της Αττικής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ